Höghöjdsträning

Träning på hög höjd är vanligt inom de flesta konditionsidrotter. Ju högre upp man kommer desto tunnare blir luften (mindre syre). kroppen är ju så smart att den omgående känner av detta och startar acklimatiseringsprocessen. Benmärgen börjar automatiskt att bilda fler röda blodkroppar som i sin tur kan transportera mer syre. Det är detta man vill åt med träning på hög höjd. För när man kommer ned på havsnivå igen med extra röda blodkroppar i bagaget ska det förhoppningsvis gå lättare och snabbare att springa.
Det finns mycket skrivet om höghöjdsträning och åsikterna är många och skilda om dess effekter på prestationen. Marius Bakken (norsk rekordhållare på 5 000 m 13.06) har skrivit mycket om detta även Tim Noakes i sin bok "Lore of running".

Jag tror att det är väldigt individuellt hur och vilken effekt man får. Det beror ju också på en mängd olika faktorer, bla; hur högt, hur lång vistelsen är, järnnivåer/depåer och därtill alla andra individuella skillnader. Mitt tips är att läsa på om höghöjdträning om du är intresserad av att träna på hög höjd.

Jag har varit på hög höjd och tränat många gånger och jag lär mig något nytt om hur kroppen reagerar varje gång. Det viktigaste för mig är att hellre ta det lugnt en dag för mycket i början av en vistelse än att gå på för tidigt och behöva dras med sliten kropp från starten. Pulsklockan är min bästa vän för att ha koll på intensiteten, det finns också laktatmätare där du kan mäta mjölksyran i blodet, ju högre laktat desto hårdare belastas kroppen.

Jag har även skrivit ned hur känslan varit dagarna efter jag kommit ned på havsnivå, mycket för att veta när det är bäst för mig att tävla. Jag blir inte heller längre orolig när det känns riktigt uselt en dag, känslan går mycket upp och ned de första 10 dagarna. Den här gången var inget undantag. Jag kom hem tisdag, väldigt bra känsla på onsdagen, helt under isen torsdag och fredag för att bli bättre på lördagen och bra på söndagen. Igår torsdag kände jag på intervallerna att den där riktigt bra känslan var på gång och mycket riktigt idag kändes det som att jag flög fram!

Bjuder på lite bilder från ett träningsläger i St Moritz, 2010 tror jag det var.

Min topplista på plaster för höghöjdträning

1. Flagstaff (USA) 2100 möh, härliga miljöer och bra fysios (åker inte på långt läger utan tillgång till bra fysios). Även det bästa för familjen, dvs. bra golf och andra möjligheter till aktiviteter. Enda minuset är tidsomställningen.

2. Potchefstroom (Sydafrika), mitt andra hem, bra väder, billigt, bra fysios. Nackdelen är att det inte är så högt 1400 möh.

3. St Moritz (Schweiz) 1900 möh, fantastisk miljö, smidig resa. Minus är att det är väldigt dyrt och deras valuta är stark, har inte hittat någon bra fysio, finns inte så mycket att göra för ev medföljare som inte vill vandra.

4. Iten Kenya 2400 möh, väldigt inspirerande miljö med alla löpare. Dock inte min favorit.

Här är vi vid topprestaurangen på 3000 möh
På väg till finish track en runda runt den där lilla pölen på 2600 möh. Jogg i 6 minuters-fart och lungorna höll på att hoppa ut.
Isbad i bäcken, alpvattnet är lagom kallt....
Bra bana, här kan man få se många snabba löpare. (det är är ju några år sedan det här)
Backigt och mjukt eller..
Alldeles platt runt sjöarna. St Moritz bjuder på fina möjligheter för distanslöpning.