18 mil på ett dygn

Spring ett dygn i sträck. På ett drygt två kilometer långt varv. Det gjorde sexton löpare i Trollhättan i helgen. Men allra längst höll arrangören K-G Nyström på.

Sveriges första 24-timmarsloppet har avgjorts. Föga överraskande skedde det i Trollhättan med ultralöparen K-G Nyström som kreatör och tävlingsledare. För att serva deltagarna var han själv uppe i 32 timmar.
- Det var nästan så att jag funderade på att springa maran mitt i natten för att få lite rast, säger K-G.
Han hade nitton löpare på startlinjen vid Göta Älv, klockan tolv på lördagen. Tre utav dem nöjde sig med tio mil. De andra fortsatte tills ett dygn hade passerat. På natten fick de sällskap av knappt 30 marathonlöpare. Alla tog sig runt, runt, runt älven på ett varv som var uppmätt till 2297 meter.
- Från början hade jag tänkt mig ett varv på tre kilometer, men ultralöparna sa att det var i längsta laget.
K-G har själv sprungit ett 24-timmarslopp...på en friidrottsbana, det vill säga varv på 400 meter!
- Ju kortare banan är ju fortare blir man en familj. Det blir mysigare stämning.
Det tog K-G vara på i slutet av 24-timmarsloppet i Trollhättan. Då fick deltagarna nyttja ett kortare varv, på 313 meter.
- Utom en dansk som fortsatte på den långa, minns K-G, som är aningen trött dagen efter 32-timmarspärsen.
Snurrigast av alla var Skellefteås Kenny Wallström, som hann med 80 varv, motsvarande 18.2 mil. Det är drygt två tredjedelar av vad en annan trollhättanbo mäktat, Rune Larsson, som har den bästa svenska noteringen med 26.7 mil och som var på plats för att ge lite råd till deltagarna. Kenny hade värmt upp med att springa tiomilsloppet i Adak två veckor tidigare.
Mat- och vätskestationerna påminde om ett större smörgåsbord med allt från bröd till soppor och pasta och allsköns drycker som deltagarna önskat eller haft med sig, till och med lättöl.
- På slutet vill de ha kolsyra, något som smakar, förklarar K-G.
Loppet genomfördes med en minimal arrangörsstab. Ångrar du det hela, K-G?
- Från början hoppades jag att det skulle komma fem, annars blir det tråkig, det blev 19. Jag är förbannat glad att jag har gjort det och alla var eld och lågor, lovade komma tillbaks nästa år med ännu fler.
- Ska du göra om det?
- De slår ihjäl mig, om jag inte gör det! Nä, det var väl att ta i, men med stor sannolikhet gör jag det igen.

K-G Nyströms hemsida.