20-tal gick första löptränarutbildningen

I helgen deltog ett 20-tal tränare med löparansvar i sina respektive klubbar i landets första löparutbildning i Svenska friidrottsförbundets regi. Tommy Bäckström höll i det hela som handlade om allt från teori till praktiska övningar i spåret.

– Ämnen som togs upp var träningslära, fysiologi, olika skillnader i att träna kondition, löpskolning, teknik, spänst, hopp och stretchning. Vi gick igenom mycket alternativ träning och speciell styrketräning för löpare, berättar Tommy som just nu befinner sig på löparresa i Portugal.

Gästföreläsare och gästtränare var Midde Hamrin och Mats Erixon, båda tidigare vinnare av bland annat Göteborgsvarvet.
Mats körde bland annat löpskolning och Midde hade hand om intervallträningen.

Varför gör ni det här?
– Själva idén kommer från Svenska friidrottsförbundet och handlar om att utbilda utbildare. Vi nappade på det och helgen har varit kanon, säger Anna Linner, utbildningsansvarig på Göteborgs friidrottsförbund.

Elisabeth Wiklund från klubben IK Nilske i Falköping tycker att tränarutbildningen har kommit för att stanna.
– Det var väldigt inspirerande att utbyta erfarenheter. Jag ser verkligen fram mot att fortsätta gå utbildningen i höst och nästa år. Det behövs.

Thony Edelborg från klubben Solvikingarna i Göteborg var en av de nöjda deltagarna.
– Jättepositivt att få nya infallsvinklar. Många av oss är inte utbildade tränare utan hjälper till med träningen för att vi brinner för löpning. Själv lärde jag mig mycket.

Några konkreta träningstips du tar med dig?

– Eftersom vi har ett ganska stort spann på våra löpare så kan det bli lite rörigt när vi kör tre-minutersintervaller. Om man efter tre minuter istället vänder tillbaks till utgångspunkten så blir det mer samlat. En annan grej som var bra att få uppfräschat var spänstträningen och vetskapen om hur viktigt det är för löpträningen.

Ytterligare sju tränarutbildningar kommer att sjösättas runt om i Sverige i vår med en fortsättning i höst.
– Det kommer också att bli en steg II-utbildning nästa år, berättar Thony Edelborg innan han skyndar iväg för kvällens träningspass med sina adepter.
Thony lär vara inspirerad till max.
Det såg den historiska helgen i Göteborg till.