2.05.50 av debutant i Chicago

Det blev den 25-årige kenyanen Evans Rutto som stal föreställningen framför de mer rutinerade långlöparna i årets Chicago Marathon som han vann på 2.05.50 ? den bästa tiden någonsin av en maratondebutant.

Rutto, som presenterade sig med 27.31 på 10 000 m för tre år sedan,
visade direkt att 42,2 km inte mötte några hinder för honom. När hararna
gjort sitt efter c.a 30 km fanns Rutto genast i täten. Någon kilometer
senare började ledarklungan på sex-sju löpare att tänjas ut och vid 35
km hade Evans en ledning på 20 sekunder.
Detta försprång växte under de sista sju kilometrarna till 1.17 före ännu en debutant; Paul Koech.
Koech är en 34-åring som under sin snart tioåriga elitkarriär bland annat hunnit bli världsmästare på halv maraton 1998 med 60.01. Nu gav han sig för första gången på den fulla maratondistansen.
Kenya kom till slut att dominera loppet fullständigt med de fem första platserna före Marockos El Mouaziz.
Halvvägs i loppet tycktes de båda farthållarna från Sydafrika Gert Thys och Hendrik Ramaala ha planer på att hjälpa fram varandra till goda slutplaceringar, ett fenomen som varit ganska vanligt på senare år. Här i Chicago vann haren Ben Kimondiu så sent som för två år sedan. Nu
tröttnade dock Thys medan Ramaala fortsatte till en hygglig åttonde plats på 2.10.55.

Bland kvinnorna öppnade rumänskan Constantina Tomescu-Dita sin vana trogen mycket optimistiskt och ledde med 30 sekunder redan efter 10 km.
Vid 25 km hade försprånget vuxit till en och en halv minut, men strax därpå syntes tecken på avmattning.
Ryskan Albina Ivanova var den som främst tog upp jakten. Stax efter
henne följde favoriten Svetlana Zakharova. Efter en sedvanligt stark
avslutning tog den 33-åriga ryskan Zakharova, som vann Boston Marathon i våras, ledningen. Strax före 40 km var hon först i damklassen och vann sedan ohotad på 2.23.07.
Tomescu-Dita fullföljde på ett strålande sätt trots sin allt för snabba
öppning och noterade ett prydligt personrekord med 2.23.35.
Ett strålande sensommarväder har präglat Chicago de senaste dagarna med temperaturer på upp mot 25 grader. Efter ett lättare regn klarnade luften sent på lördagskvällen och det var sedan idealiska förhållanden
klockan åtta på söndagsmorgnomen då det rekordstora startfältet med 40 000 anmälda fyllde Grant Park i centrala Chicago.
Då eliten gick i mål drygt två timmar senare stod solen redan högt på en klarblå himmel och för löparna längre bak i fältet blev värmen
påfrestande under slutet at tävlingen.
Den nya amerikanska satsningen på maratonlöpning kan personifieras av 26-åriga Deeja Youngqvist från Albuquerque i New Mexico som i sin maratondebut noterade 2.29.01 på tionde plats.
Det nya träningsstipendiet på 3 000 dollar kommer nu väl till pass då hon funderar på att korta sin arbetstid med sikte på ännu bättre träning
inför de amerikanska OS-uttagningarna i S.t Louis i april.
För att stötta de amerikanska långlöparna erbjöd Chicago Marathon
träningsstipendier på 3 000 dollar att använda inför OS-uttagningarna
till alla manliga amerikanska löpare som underskred 2.22 och alla
kvinnor under 2.48. Det var nu 21 manliga och 19 kvinnliga hemmalöpare som klarade dessa gränser.
Andra halvan av banan har inför årets tävling ändrats en del för att bli mindre vindkänslig och ännu snabbare.
Redan första gången fick den nya bansträckningen gott betyg genom
segrartiden som bara är åtta sekunder från det gamla banrekordet som var världsrekord när det noterades 1999. Bara tre löpare har någonsin
sprungit snabbare än Ruttos 2.05.50.
Årets maratonlopp i Chicago kom lite i skymundan av stadens basebollag Chicago Cups som på lördagskvällen vann ytterligare en match i slutspelet och nu är endast en match från final. Det är första gången sedan 1907 som Cups har chansen att nå World series.