2.25 av Svanfeldt i Berlin

Runar Höiom var snabbaste svensk i Berlin Marathon på söndagen. Men den stora svenska överraskningen var veteranen Fredrik Svanfeldt som blev tvåa i veteranklassen och blev 42.a totalt på nya personliga rekordet 2.25.58.

Fredrik Svanfeldt började springa maraton som motionär. De senaste åren har förbättrat sig med 10-15 minuter varje år. På söndagen sprängde den snart 40-årige hässelbylöparen 2.30-gränsen med bred marginal.
- Jag satte pers både på maraton och halvmaraton, berättar Fredrik Svanfeldt.
- Det var perfekta förhållanden med 12-13 grader vid starten, 16 grader vid målet och nästan vindstilla. Jag passerade halvmaran på 1.11.40 och hade en schackningsperiod mellan 35 och 40 kilometer, men annars har jag sprungit jämnt.
Fredrik Svanfeldt gillade redan tidigare Berlin Marathon. Här har han satt personligt rekord de tre senaste åren. Den nya bansträckningen med mål vid Brandenburg Tor var kanske om möjligt ännu mer lättlöpt än den gamla banan.
Kontinuerlig och långsamt stegrad träning under tio år är receptet för att bli en av Sveriges bästa maratonlöpare.
- Jag tränade själv fram till för två år sedan då jag gick med i Hässelby SK, berättar Fredrik Svanfeldt. I år har det blivit mer mängd än tidigare och jag tränar 12-15 mil i veckan.