2.28 av Ulf Gahne i Dubai

Ett nytt svenskt maratonnamn presenterade sig på fredagen. Ulf Gahne blev med tiden 2.28.58 19:e man i det internationella maratonloppet i det arabiska emiratet Dubai.
Bakom namnet Ulf Gahne döljer sig dock en väl etablerad maratonlöpare:

- Det är många som heter Olsson, men Gahne är ett mer ovanligt namn. Så när Ingela och jag gifte oss i oktober tog jag hennes efternamn, berättar Ulf Gahne som med efternamnet Olsson har ett personbästa på 2.18 på maratondistansen.
På fredagen gick det inte lika snabbt, även om de många kenyanerna drog iväg i början. Haren satte upp farten mot en sluttid på 2.10.
- Det var aldrig tal om att hänga med i det tempot, utan jag fick göra mitt eget lopp. Det kan bli rätt trist eftersom man får springa ensam. Jag kom ifatt Jonas Larm vid 23 kilometer men vid 24 kilometer bröt han och sedan var jag ensam igen.
Svenskarna Larm och Olsson hade tufft motstånd i ett startfält med ett 20-tal kenyaner, etiopier och ryssar.
- Men många öppnade för hårt och blev väldigt trötta på slutet.
Med en flack bana, raka vägar och 12 grader vid starten men 25 grader vid mål var förutsättningarna för maratonlöpning ändå goda. Men löpning är och kommer knappast bli någon stor sport i Förenade Arabemiraten.
- När vi har varit ute och tränat innan loppet så har folk tittat undrande.
Shejken Mohammed Bin Rashid Al Maktoum har ändå tagit maratonloppet under sitt beskydd:
- Vi fick vänta lite på att han skulle komma och skjuta iväg loppet, men annars måste jag säga att loppet var mycket bra arrangerat, berättar Ulf Gahne.
Loppet vanns för andra året i rad av kenyanen Wilson Kibet som spurtslog etiopiern Tesfaye Eticha. Damklassen vanns av ryskan Ramilya Burungolova före danskan Gitte Karlshöy.

Resultat, Dubai Marathon:
Herrar:
1) Wilson Kibet, Kenya, 2.13.36.
2) Tesfaye Eticha, Etiopien, 2.13.37.
3) David Mutua, Kenya, 2.13.59.
4) Daniel Cheribo, Kenya, 2.14.10.
5) John Mutai,Kenya, 2.14.49.
19) Ulf Gahne, Hässelby SK, 2.28.58.

Damer
1) Ramilya Burungolova, Ryssland, 2.37.07.
2) Gitte Karlshöy, Danmark, 2.42.28.