27 112 springer Lidingöloppet i helgen

Kommande fredag, lördag och söndag är det dags för klassikern Lidingöloppet. Tremilen på lördag är den 41:a i ordningen sedan premiären 1965 och totalt 27.112 löpare är anmälda i de olika klasserna vilket gör tävlingen till världens största terränglopp.

Lidingöloppet är speciellt på många sätt – inte minst för det breda utbudet av distanser som gör att alla familjemedlemmar kan vara med oavsett ålder! På fredagen tjuvstartar arrangemanget med Lidingöruset för utvecklingsstörda och Lidingöstafetten. På lördagen avgörs tremilen och junior- och veteranklasserna och på söndagen Lilla Lidingöloppet och Lidingö Tjejmil.
Tremilen är loppets huvudklass och något som är extra positivt är att antalet kvinnor ökar. Det är 1000 fler tjejer anmälda jämfört med i fjol. Även i juniorklassen K22 10 km ökar antalet. Förra året var det 34 stycken mot 58 i år.
Ny sportdryck är Pep. Teamet bakom utvecklingen av Pep-produkterna de senaste tio åren är alla elitfriidrottare och några av världens främsta näringsforskare. Pep kommer att serveras vid alla vätskekontroller.
Nytt för i år är också att alla löpare måste ha chip för att få en tid registrerad. Det är Sportident som levererar chipen som sitter på baksidan av nummerlappen så man behöver inte knyta fast det i skon.

En del i En Svensk Klassiker
Lidingöloppet är en av fyra delar i En Svensk Klassiker som i övrigt består av Vasaloppet (skidor), Vätternrundan (cykel) och Vansbrosimningen. En som börjar sin första riktiga klassiker är Kristina Baars, 31, från Borlänge:
– Vi är ett gäng på sex stycken som åker till Lidingö. Två har tyvärr blivit förkylda så vi blir fyra som springer tremilen. De övriga får serva längs banan, berättar hon.
För fyra år sedan sprang hon Lidingö Tjejlopp och fullföljde sedan Tjejklassikern. Nu ska hon ge sig på tre mils löpning och sedan 90 km skidor, 30 mil cykel och 3 km simning utspridda över tio månader.
– Jag har tränat ganska bra i sommar. Sedan augusti har det blivit tre löppass i veckan, som längst 15 km. Jag fick problem med ett knä när jag skulle springa två mil men problemen är borta nu.
– Jag siktar inte på någon speciell tid utan målet är att ta sig runt. Sedan blir det fest på lördag kväll!, avslutar Kristina.
Sedan premiären 1965 har 547.323 Lidingölöpare tillsammans sprungit en sträcka som motsvarar 238 varv runt jorden. Löpare från 22 nationer är anmälda men de står för bara 2,56 procent av deltagarna. Lidingöloppet är huvudsakligen en svensk begivenhet.
Den typiske Lidingölöparen är en 37-årig man som är akademiker och bosatt i en medelstor stad och springer 30 km för tredje gången.
SMHI utlovar bra väder på lördag – 17 grader och sol. Idealiskt för löpning!