48-åring segrare i Malmö

Det blev Stefan Hult, född 1960, som vann 45-årsklassen då 10-årsjubilerande Heleneholms Marathon, tillika Veteran-SM, avgjordes i Malmö på lördagen. Och inte nog med det; Stefan vann dessutom hela tävlingen tämligen överlägset på 2.44,21.

En bit in på det tredje varvet, efter ca 25 km, var Stefan, som tävlar för TV-88, ensam i täten och sedan utökade han avståndet hela vägen in till mål. Väl ute från idrottsplatsen väntade fyra 10-kilometersvarv utan alltför krävande backar. Ett antal tvära kurvor gör dock att banan inte är den allra snabbaste, men segraren var naturligtvis nöjd med hela arrangemanget som bland annat bjöd på en ljusblå färgmarkering på asfalten.
Exakt 5 minuter efter segraren kom Studenternas Petri Helminen i mål som totaltvåa och samtidigt segrare i M40. Med ett starkt sista varv avancerade Petri i resultatlistan och fick till slut hårdast motstånd av ålderskamraten Niklas Wikner från Tranås som fick 2.49,21.FK Studenterna kunde glädja sig åt dubbla VSM-guld då Thomas Malmgren vann M50 på 2.56,37.

Från att ha bjudit Malmöbesökarna på både regn och blåst på fredagskvällen skedde det en ramarkabel väderlekasförändring lagom till starten på idylliska Heleneholms IP. På lördagsförmiddagen hade blåsten nästan helt upphört och löparna bjöds på nära nog perfekta förhållanden, där eftermiddagsolen värmde skönt för de deltagare som tog lite längre tid på sig.

Bland de äldre veteranerna kunde några riktigt vassa resultat noteras, eller vad sägs om 3.44,58 av 70-årige Jörgen Larsson från IFK Sala. Förutom mästerskapsguldet fick Jörgen ta emot Svenska Marathonsällskapets vackra glastrofé för 100 genomförda maratonlopp. 3.41,45 av Lidköpings Britt Hellmark i K55 är också en tid som imponerar. Snabbast bland kvinnorna var dock Laholms Anette Kroon med 3.22,51 vilket också gav henne guldmedaljen i K40.

Tävlingsledaren Nils-Olof Engfelt, alias NOE, som var en av initiativtagarna till loppet och som dessutom haft huvudansvaret under alla 10 åren, premierades med ett diplom av Marathonsällskapet. NOE har nu hotat med att ”trappa ner” men kommer säkert att finnas med i kulisserna då loppet går in i nästa era. Årets upplaga lockade 119 att prova hela distansen medan 106 nöjde sig med halvmaran.