62 löpare sprang Vintermaran

Vintermaran kom i lördags till Strömsund i Jämtland för första gången på 43 år. Någon vinter att tala om handlade det dock inte om för de 62 löparna som fullföljde loppet. Men med nio grader varmt och vindstilla var det bra förhållanden.

Magnus Bruneskog från Sundsvalls Friidrott vann maran på 2.44.47. Tävlingen hölls på en 7 km lång varvbana, som sprangs 6 varv med ett tillägg på 200 meter i starten. Samtidigt med maratonloppet startade ett kortare lopp på 7.2 km och Martin var den ende av löparna som hängde med tätgruppen, ovetande om att dessa skulle springa endast ett varv.

På så vis splittrades maratonfältet genast efter start. Efter denna tätgrupp bildades en klunga med Anders Karnfält, Patrik Karlsson, Lars-Åke Ekman, Dag Wassdahl och två löpare från Trångsvikens IF, Mikael Andersson och Carl-Henrik Rost. Anders sprang snart ifrån det övriga fältet, orolig för att avståndet till tätgruppen skulle utökas.

Loppet fortsatte med Anders jagande Martin och passertiderna efter halva sträckan var c:a 1.20 för Magnus och 1.22 för Anders. På sista varvet kroknade dock Anders, som fick se sig passerad av Lars-Åke, Mikael och Patrik.

Martin, som hållit farten bra under andra halvan av loppet, sprang i mål som överlägsen segrare på 2.44.47, fem minuter före Lars-Åke, som vann M45-klassen klart. Denne var i sin tur knappt två minuter före Mikael, som efter en rejäl slutspurt besegrade M40-vinnaren Patrik Karlsson. Mats Liljegren debuterade i Team Skavsåret med den äran och sprang in på en total sjunde plats efter Trångsvikens Carl-Henrik.

I damklassen segrade Jenny Jansson från Kattisavan överlägset före Viktoria Johnsson från Målilla-Mörlunda. Jenny sprang större delen av loppet tillsammans med Robert Frykstedt och låg länge på en sluttid som pekade strax under tre timmar, men tiden 3.07.46 är ändå anmärkningsvärt bra.

Efter tävlingen konstaterades först att Team Skavsåret vunnit lagtävlingen för femmannalag med knappa 3 ? min., men då hade man glömt Vattudalens fjärdeman i målprotokollet, så efter kontrollräkning visade det sig att Vattudalens LDK vunnit med 11 minuter.