Akraka ny i styrelsen

Maria Akraka – en av landets bästa kvinnliga medeldistanslöpare genom tiderna – valdes på söndagen in i Svenska Friidrottsförbundets styrelse.
Akraka slutade tävla för åtta år sedan. Hon har suttit med i styrelsen för sin klubb Rånäs 4H i två år.

Det blev flera nya namn i styrelsen.
Lennart Karlberg blev ny ordförande efter Yngve Andersson som avsagt sig omval.
Två meriterade ledare från två av landets bästa friidrottsklubbar invaldes i styrelsen; Stefan Borg från Tureberg och Tomas Riste från Göta Karlstad.
Ny i styrelsen är också Lillemor Rönnbrant från Bohuslän.
Övriga styrelseledamöter: Karin Lundgren, Göteborg, och Madeleine Melander, Helsingborg, Curt Högberg, Lidingö och Mats Åkerlind, Gävle.

Helgens årsmöte i Västerås klubbades igenom snabbt och utan större diskussioner.
K-G Nyström från föreningen Vi som springer hade lämnat in hela nio motioner. Samtliga avslogs utan diskussion, däribland en motion om att ändra sanktionsavgiften för långlopp.
Nyström anser att det nuvarande beskattningssystemet av motions- och långlopp är orättvist.

I den nya verksamhetsplan som förbundsstyrelsen presenterade saknades skrivelsen om sanktionsavgifterna som finns med i den nu gällande verksamhetsplanen.
Anders Tallgren från IF Göta i Karlstad var vaken på denna punkt och fick igenom ett årsmötesbeslut om att ta med den nuvarande texten om att på sikt avskaffa sanktionsavgifterna, om förbundets ekonomi så tillåter, även i den nya verksamhetsplanen.