All löpning är inte friidrott

- All löpning är inte friidrott.
Det anser Henrik Wilson, som arrangerar det första Trail Run-loppet i Sverige. Det innebär löpning i alla former av terräng, men på snitslad bana.

Trail Run har blivit mäkta populärt i Nordamerika där skoföretaget Montrail arrangerar en cup med 67 deltävlingar. Det är en blandning av terräng-, ultralöpning och orientering. De amerikanska loppen sträcker sig över fem till sexton mil. Sveriges första lopp kommer att ha klasser på två och fem mil. Det arrangeras 8 september, utanför Malmö.
- Det är Europas första Montrail Trail Run, uppger triatleten Henrik Wilson, som är huvudarrangör.
- Hur vill du definiera begreppet "Trail Run"?
- Det är egentligen löpning på snitslad bana utan några som helst begränsningar på terrängen. Det skulle i princip kunna gå i en stad. Vi kommer att springa på stigar, men också på sand, genom vattendrag och sankmarker, över öppna ängar och klippor, även partier som man är tvungen att gå på. Det är ett väldigt roligt och varierande sätt att springa på, man kommer ifrån asfalten.
Det ursprungliga Lidingöloppet låg ganska nära "Trail Run"-begreppet, innan stigarna blev bredare och jämnare och alltför lättsprungna. Av dagens tävlingar är de olika Tjurrusen som ligger närmast i karaktär.
- Ja, det är en rolig tävling, som är nästan en form av trail run, men litet mer jippo-betonat. Swiss Alpine Marathon är väl den tävling som kommer allra närmast, tycker Henrik.
Men han är väldigt bestämd över att det inte kan klassas som en friidrottsgren.
- Det går mer in under äventyrs- och upplevelseidrotterna. Friidrott är enbart resultatinriktat. Det är inte många som gör det för upplevelsens skull även om en och annan kan springa ett marathon för upplevelsen av publiken.
- Grundtanken är att trail run inte hör hemma i friidrotten. Det enda gemensamma är motionen och löpningen. Man all löpning är inte friidrott, hävdar Henrik.
Han har inte sökt någon sanktion hos Svenska Friidrottsförbundet, av just den anledningen.
- Jag skulle inte ha något emot att samarbeta med friidrottsförbundet om vi kunde ha någon hjälp av varandra, säger Henrik.
Som triatlet tycker han att förbund fyller sin roll, men trots att han planerar att utveckla en trail run-cup med fyra deltävlingar i Sverige, är det Montrail som är den givna samarbetspartnern.
- Det är ett mycket litet företag. De är själva gamla löpare och springer i de egna tävlingarna. Den marknadsansvariga leder till och med cupen!