Anders tog chansen efter logdansen

Bugga dig fram till seger på maran. Det gjorde Anders Karnfält i helgen. På lördagskvällen var han på logdans fram till midnatt. På söndagen sprang han sitt sjunde maratonlopp för året. Och vann sin sitt första någonsin - Kolarmora Maraton!

Maratonlöpning kräver minutiös planering, men också avkoppling. Anders Karnfält började springa när han var 37. Två år senare debuterade han på Stockholm Marathon. Han var fast. Men med familj och arbete gick det inte att slentrianlöpa.
- Jag plockade sönder löpningen och byggde upp den igen, så att den skulle passa mig, berättar Anders, som bara behövde tre lopp för att komma ner under tre timmar.
- Sen har jag legat mellan 2.46 och 2.55.
Nedmonteringen av långlöpningens beståndsdelar och anpassningen till de egna förhållandena ledde till att Anders bestämde sig för att springa på morgonen och på den förlängda lunchen.
- Jag investerade i ett eget gym, som jag har i garaget.
Där hinner han köra styrka tre, fyra gånger i veckan. Koordinationen och frun får sitt när han buggar lika många gånger i veckan.
- Tiden går ju åt . Jag lever livet i 180, men man mår faktiskt bättre när man tränar, resonerar Anders.
Men ändå sysslade han inte med någon idrott över huvud taget innan löpningen kom in i livet.
- I början trodde omgivningen att det var någon form av 40-årskris, minns 41-åringen. Men framgång föder framgång och det ligger i den mentala naturen att vilja prestera bättre och bättre, förklarar han sin fascination för löpningen.
- Jag har inga problem att plåga mig mil efter mil och är mentalt stark.
Anders har varit förskonad från skador. Han blev inspirerad av samtal med Kjell-Erik Ståhl på marathon.ses träningsläger på Mallorca i våras. Så han satte upp ett mål att springa tio maror i år. Träningsdosen har ökat markant, men inte överdrivet mycket, till åtta-tio mil i veckan. Kolarmora var årets sjunde mara. Det skulle bli genrep inför Berlin, som är huvudmålet. Det personliga rekordet på 2.46.21 är från fjolårets tyska lopp. I Roslagen skulle Anders hålla fyraminuterstempo.
- Jag ledde från tio kilometer och framåt. Det kändes väldigt bra!
Så med gott om krafter kvar tog sig Anders i mål på 2.47.24, nästan åtta minuter före Arvikas Fredrik Henriksson - Anders första seger i ett maratonlopp! Uppladdningen bestod i logdans fram till midnatt. Sen slaggade Anders över hos en kompis innan han begav sig till Knutby.
Kolarmora Maraton är Bertil och Inger Janssons skapelse. Eftersom det saknades maror i Uppland bestämde sig Bertil, med stöd av maratonfrälste kompisen Kjell Åström, att arrangera ett själv. Premiär 1999 och efter fyra arrangemang tillstår Inger:
- Jag ägnar mer tid än jag behöver, för det är så kul!

Tidigare intervju med Anders Karnfält
Resultat Kolarmora Maraton