Årets snabbaste av Regragui

Said Regragui förbättrade sitt eget svenska årsbästa i maratonlöpning med 15 sekunder när han blev 18:e man i Venedig Marathon på 2.18.23.

Said hade hoppats kunna göra under den svenska EM-kvalgränsen 2.18.00 eftersom han inte planerar någon ytterligare mara innan den svenska kvalperioden i maraton går ut redan den 1 maj. Hässelby-löparen siktar närmast in sig på Stockholm Marathon den 3 juni.
Nu lär söndagens 2.18.23 räcka till EM i alla fall eftersom kriteriet för att skicka ett svenskt lag på fyra eller fem löpare till EM-tävlingarna i Göteborg nästa år redan är uppfyllt i och med Alfred Shemwetas 2.19.36 i Amsterdam för en vecka sedan.
Svenska friidrottsförbundet kräver 2.20 i genomsnittlig tid för de fyra snabbaste löparna för att Sverige ska ställa upp med ett lag i EM.
2.18.23 av Said, 2.19.36 av Alfred, 2.19.16 av Kent Claesson och 2.21.27 av Anders Szalkai ger ett snitt på 2.19.36.
Det är högst osannolikt att fem svenska löpare springer snabbare än Saids 2.18.23 vilket krävs för att slå ut honom ur laget.

Venedig Marathon avgörs på en snabb bana. Det var fina förhållanden vid söndagens lopp med vindstilla och 14-15 plusgrader.
En grupp löpare öppnade i hårt tempo. Bakom blev det ett tomrum – precis som vid Berlin Marathon och Amsterdam Marathon tidigare i höst. Det innebar att Said Regragui fick springa helt ensam under hela loppet.
– Jag tycker att 2.18.23 är ett bra resultat med tanke på att jag fick
göra loppet helt själv, kommenterar årets svenske mästare.
Said öppnade optimistiskt och höll 2.15-fart i 35 km. Han passerade 10 km på 31.29 10 km, 21,1 km på 1.06.17 och 35 km på 1.51.06. Said låg på kilometertider kring 3.10 under de första 35 kilometrarna, men tappade sedan till kilometertider kring 3.45.

Fredrik Svanfeldt gjorde sitt bästa lopp för säsongen när han kom på 43:e plats med 2.30.36.
Kerstin Berglund blev bästa svenska i damklassen med 3.11.07

Drygt 6 000 löpare var anmälda till den 20:e upplagan av Venedig Marathon. Mobarak Hassan från Quatar vann loppet på 2.09.22. För två veckor sedan var den f.d. kenyanen tvåa på halvmaraton-VM