Årets svenska etta 23:a i New York

Runar Höiom blev bäste svensk i New York Marathon när han nådde målet vid Tavern on the Green i Central Park som 23:e man. Alingsås-löparen noterade 2.22.46 efter ett väldisponerat lopp.

I april var Runar Höiom 18:e man i London Maraton på nya personliga rekordet 2.20.36. Den tiden gäller också som svenskt årsbästa för 2002, ett år när både Anders Szalkai och Alfred Shemweta haft skadeproblem.
Höiom höll nu 2.20-tempo i drygt halva loppet, men orkade sedan inte hålla tempot på den relativt tuffa banan i New York trots att han placeringsmässigt avancerade åtskilliga placeringar. Runar var 37:e man vid 10 km med 32.55. Efter halva loppet (21.1 km låg han på 38:e plats med 1.09.49. Vid 20 miles (32,2 km) hade Runar avancerat till 26:e plats med 1.48.06.
Det var kyligt när den 33:e upplagan av världens mest kända maratonlopp startade från foten av Verrazanobron på Staten Island. Termometern visade fem plusgrader i solen. I skuggan var det kyligare. För elitlöparna var detta o.k. tävlingsförhållanden, men för de många tusen mer motionsinriktade deltagarna var det däremot i kyligaste laget.

Världens bästa långlöparnation Kenya dominerade herrklassen stort. 26-årige Rodgers Rop, som vann Boston Marathon i april, var starkast under den de avslutande kilometrarna där tre kenyaner gjorde upp om segern. Rop vann på 2.08.07 vilket är 55 sekunder under hans personliga rekord från Boston Marathon i våras.
Christopher Cheboiboch blev tvåa, precis som i Boston där han debuterade som maratonlöpare. Den gången skiljde bara tre sekunder mellan de två. Nu var avståndet 10 sekunder.
Maratondebutaten Laban Kipkemboi fullbordade Kenyas trippel genom att bli trea på 2.08.39. Fjolårsvinnaren Jifar från Etiopen klev av efter halva loppet.

Joyce Chepchomba tog en efterlängtad seger i damklassen. Den rutinerade kenyanskan har varit med i täten i New York flera gånger, men aldrig lyckats vinna. Hon har varit bland de fyra främsta tre gånger innan hon nu fick en fullträff.
Damernas elitlöpare startade nu för första gången före de övriga löparna
vilket betyder att damerna på egen hand fick göra upp om segern. Chepchomba dominerade loppet under den sista milen och avgjorde definitivt när hon efter 39 km gick loss från Lyubov Denisova från Ryssland som var den enda som hängt med så länge. Trean från OS i Sydney för två år sedan vann nu på 2.25.56. Hennes bästa maratonresultat är 2.23.22.
Denisova, som var loppets överraskning, kom tvåa på 2.26.17 före maratondebutanten Olivera Jevtic från Jugoslavien som noterade 2.26.44. Den nästan helt blinda amerikanskan Marla Runyan gjorde en stark maratondebut när hon slutade på femte plats med 2.27.10. Ruyan, som har viss ledsyn, assisterades under loppet av en cyklist som gav henne information om banan.