Bergman tvåa i eCross

Magnus Bergman från Enhörna blev andra i terrängloppet eCross i Esbo i
Finland. Segern gick till Francis Kirwa från Finland. eCross, som arrangeras i nära samarbete med Lidingöloppet, löptes nu för andra gången och också ifjol gick segern till Kirwa.

Tredje man i mål var Francis Kirwas bror Mathew Serem. Kirwas segertid på den 18 kilometer långa banan var 56.11, medan Bergman klockades för 57.17 och Mathew Serem för 57.40. Fjärde man var 20-årige Mårten
Boström från Finland på 58.21.
- Det gick ganska långsamt i början, men vid sex kilometer fick Kirwa upp en lucka till mig och Serem, berättar Magnus Bergman.
Han berättar att det krävdes en hel del arbete för andra platsen.
- Serem var bättre på platt mark, men jag var starkare i backarna. Vid en lång backe vid 15 kilometer fick jag upp en lucka. Men eftersom jag visste att det är ganska platt i slutet så jag körde de sista backarna också.

Damernas 18 kilometer vanns av Bente Landøj från Norge på 1.05.20 före Jytte Pedersen från Danmark på 1.07.50 och Maria Söderström från Finland på 1.08.18.
Loppet eCross, som startades i samarbete med svenska Lidingöloppet, löptes nu för andra året och samlade drygt 1000 deltagare. Ifjol deltog ungefär 700 löpare i det första eCross-loppet.
- Det var över 40 procentig ökning, det kan vara ännu mer. Speciellt stor
var ökningen på ungdomssidan, berättar Reino Kärkkäinen från arrangörerna.
Arrangör för eCross är den finlandssvenska friidrotts- och
handbollsföreningen Sjundeå IF, orienteringsföreningen Espoon Suunta samt Yrkeshögskolan Sydväst.
eCross är ett evenemang som riktar sig till både elitlöpare och motionärer, ett koncept som redan nu har visat sig lyckat.
- Vi hade bra bredd, både finländskt och nordiskt, konstaterar Kärkkäinen.
Samarbetet med världen största terränglopp Lidingöloppet innebär också att eCross bör uppfylla de kvalitetskrav den svenska tävlingen ställer. Bengt Jansson från Lidingöloppet anser att eCross bra klarar av den här uppgiften.
- Det är ett jättefint arrangemang. Det är också en bra tävlingsplats och
här finns alla faciliteter, säger han om Alberga Idrottspark med omgivning
precis utanför Helsingfors.
Han tror också på att eCross kommer att bli större i framtiden.
- Det är ingen som är missnöjd här, och att deltagarna går nöjda härifrån är det bästa för evenemanget.
Tillsammans har eCross och Lidingöloppet försökt samla så stor del av den nordiska eliten, och här ser Jansson att eCross har lyckats bättre.
- I Lidingöloppet tror jag inte vi har en enda nordisk seger på hela
1990-talet, säger han.
Lidingöloppet och eCross utgör tillsammans stommen i den nordiska
terränglöpningsserien Nordic Cross. Serien arrangerades för första gången ifjol, då med norska Holmenkollen Cross som tredje tävling. I år går serien på sparlåga, med Farum Sø Løbet i Danmark som tredje deltävling. Bengt Jansson tror ändå att serien har en framtid.
- Då samarbetet startade hade vi problem i Norge och Nordic Cross har gått lite på kryckor. eCross har gått bra från början och vi hoppas kunna få fart på serien igen. Men det bygger på att vi får med Norge och Danmark, säger Jansson.
Den 27 september löps Lidingöloppet och då får Magnus Bergman en chans att ta revanch över Francis Kirwa för förlusten i eCross.