Bjarne repade formen runt Kungsholmen

Kungsholmen Halvmarathon blev en sann genomkörare inför Stockholm Marathon. Bästa genrepet stod Bjarne Thysell för.

Arrangerande FK Studenterna lanserade Kungsholmen Halvmarathon i frustration över bristen i huvudstaden på lopp inför Stockholm Marathon över den halva distansen. Mycket riktigt visade sig att alla de sex som besteg prispallen tog loppet som en förberedelse inför maran.
- Jag planerade att köra i marathonfart, sade segrande Bjarne Thysell, som tog sig runt de två varven på Kungsholmen på 1:08:57.
- Om man dubblar det blir det 2:18, är det vad du siktar mot på maran?
- Det är alltid svårt att förutse tider på marathon, men jag tror att det kan bli nåt sånt och att jag kan vara med och slåss om SM-medaljerna med Alfred (Shemweta), Anders (Szalkai), Peter Koskenkorva...och Patrick Hallén tror jag blir farlig.
Det är bara en vecka sedan Bjarne vann ett annat halvmarathon, i sörmländska Näshulta på 1:08:09. Uppenbarligen behöver han ingen större vilotid mellan halvmarathonlopp.
- Nej, har man hållit på i nästan 30 år, har man lärt sig det, ler Bjarne, som vidhöll att han dessutom sparade på krafterna under det första varvet.
Där hade han sällskap av Hässelbys Simon Gutierrez över de första tuffa kilometerna, men sen släppte amerikanen. Efter 14 kilometer skilde det 32 sekunder, fyra kilometer senare, vid Stadshuset, var avståndet nästan detsamma (35 sekunder), men i mål växte det till över en minut. Bjarne tryckte på ordentligt i den besvärliga västanmotvinden på Norr Mälarstrand.
Simons klubbkamrat Idris Ibrahim fick springa solo så gott som hela vägen och kom i mål som trea på 1:11:35.

Kajsa Friström från Fredrikshof var en överraskad segrarinna i den kvinnliga klassen.
- Nej, det är inte ofta som man får vinna en tävling, speciellt inte i Stockholm, påpekade hon, när hon tog emot prispengarna efter att ha vunnit på 1:26:50.
IFK Salas Maria Wallin hängde någorlunda med på det första varvet, men sen var det kört. Elisabeth Tollemark från Skogsluffarna var lika säker på tredjeplatsen som Idris i den manliga klassen.
Och när pristagarna fick frågan om hur många som skulle springa Stockholm Marathon kom tre händer upp i luften.
Till sist får man konstatera att det tyvärr inte gavs några tecken på generationsväxling på Kungsholmen. Utöver genrepet inför Stockholm Marathon hade alla sex pristagare det gemensamt att de är födda i mitten på 60-talet. Bästa 70-talister var Fredrik Swahn, Rånäs, tia bland killarna och Louise Beskow, OM, sjua bland tjejerna.