Bli maratonlöpare på ett halvår

Vill du klara att springa maraton? Eller har du ambitioner att sätta ett tidsmål för Asics Stockholm Marathon. Då är det kanske dags att sätta igång träningen. Med ett halvår kvar börjar i december träningen för 2019 års lopp.
– Första månaden handlar det om att sätta en rutin och fokus för alla nivåer ligger på distanslöpning, säger Anders Szalkai som lagt upp träningsprogrammen men som även är chefredaktör på svenska Runner's World.

Eftersom det hanldar om lugn löpning så ska det inte vara några problem att springa ute, men har man möjlighet kan man kanske lägga ett av passen på löpband.

Mörkret och kylan härskar i Sverige när årets träning för Asics Stockholm Marathon drar igång. Det är ett halvår kvar till Asics Stockholm Marathon lördagen 1 juni 2019. Eller 26 träningsveckor. I andra sammanhang kanske en evighet, men när det handlar om att bli maratonlöpare så behövs tiden.
– Första veckan blir det lugn löpning, distansträning på samtliga nivåer, säger Anders Szalkai. På en del nivåer börjar vi med flera pass där vi blandar löpning och gång.

Det finns nio olika nivåer för maratonlöparna att välja mellan. Allt från nybörjarprogram som fokuserar på att ta löparen i mål under maxtiden sex timmar till mer avancerade upplägg för löpare som har ambition att springa på tre timmar.
– Jag vill att alla kommer igång och springer den första månaden, att man skaffar sig en vana och att man långsamt börjar vänja och bygga upp kroppens leder, muskler och ligament för att klara träningen under det närmate halvåret, säger Anders Szalkai.

Träningen börjar när det är som mörkast i Sverige, kyla och till och med snö på många håll.
– Eftersom det hanldar om lugn löpning så ska det inte vara några problem att springa ute, men har man möjlighet kan man kanske lägga ett av passen på löpband. Det finns numera på i stort sett alla gym.

Kanske också läge att direkt kolla på broddar eller dubbade skor. För vintern kan bli lång. Men med rätt utrustning ska det inte vara några problem att hålla sig springande och bygga upp formen mot 2019 års stora fest Asics Stockholm Marathon.