Bråttom i Brussel

Tre svenska långlöpare springer VM på söndag. Det är Marie Söderström-Lundberg, Alfred Shemweta och Magnus Bergman som ska springa halvmarathon i Brussel.

Ingen av dem aspirerar på någon topplacering i den stenhårda konkurrensen där topplöparna är tre till fem minuter snabbare än svenskarna.
De regerande mästarna Haile Gebrselassie och Paula Radcliffe avstår från att försvara sin titlar. Efter London Marathon väljer de att återhämta sig inför bansäsongen. Men det blir väldigt intressant att följa världsmästaren på 10 000 meter, kenyanen Charles Kamathi, som debuterade på distansen häromveckan på 60.22. Trefaldiga (1997-99) världsmästarinnan Tegla Loroupe ställs mot bland andra Susan Chepkemei, som noterat den snabbaste tiden av en kvinna på distansen, 65 minuter, 44 sekunder.
Den främsta svenska placeringen i halvmarathon-VM:s 10-åriga historia är Sara Romés 25:e plats, just i Brussel för nio år sedan. Alfred Shemweta är den ende svensk som deltagit de fem senaste åren. 1998 kom han på 42:a plats i schweiziska Ulster. I höstas bröt han loppet i Bristol efter drygt 15 kilometer på grund av magproblem. Alfreds bästa halvmaretid är 1.02.43, från Stockhomsloppet 1998. Magnus Bergman sprang på 1.04.51 i Berlin för en knapp månad sedan. Marie Söderström-Lundberg hade 1.12.16 på Göteborgsvarvet ifjol.

Halvmarathon-VM:s hemsida