Broloppet flyttar till en lördag

Malmö AI lyssnar på löparna och flyttar på Broloppet.
2005 får löparna springa över Öresundsbron på en lördag. Datumet blir 18 juni för loppet som firar femårsjubileum. Loppet har haft svårt att locka tillräckligt många löpare för att bära det omfattande arrangemanget. Men EU-pengar räddar ekonomin för Malmö AI.

Arrangörerna Malmö AI och danska Amager har fått ett EU-bidrag på 1,6 miljoner, fördelat på tre år och Malmö stad har subventionerat loppet med närmare en halv miljon kronor det senaste året.
- Broloppet kan bli något stort och en bra inkomstkälla för Malmö i framtiden. De pengar Malmö satsar på Broloppet i dag får man igen om vi hittar det rätta receptet, motiverade Johnny Örbäck, som var ordförande i MAI fram till i höstas.
Johnny Örbäck var dock beviken över deltagarantalet i årets lopp. Örbäck som varit den ivrigaste förespråkaren för Broloppet trodde på 7000 deltagare.
- Samtidigt är jag glad att det i alla fall blev så pass många löpare som cirka 3 900, sade Örbäck direkt efter loppet till Sydsvenska Dagbladet
- En nyhet i 2005 års lopp är ett stafettlopp, två löpare delar på de 21 kilometrarna.

När Broloppet arrangerads första gången vid Öresundsbrons invigning spang mer än 80000 löpare över bron. Uppföljarna har haft cirka 5000 anmälda varje år.