Claes Nyberg slutar

En av Sveriges främsta långdistanslöpare och tillika en av Götas allra främsta friidrottare har beslutat sig för att lägga spikskorna på hyllan. På lördag gör Claes Nyberg sitt absolut sista lopp i karriären då han deltar i ett stort terränglopp i Belfast på Nordirland.

Claes kom till Göta och Karlstad från Mölndals AIK inför hösten 1998. Då hade han redan nått det som kom att bli hans största framgång, nämligen EM-silvret i terräng hösten 1997. En av löparsveriges absolut främsta insatser de senaste 15 åren. Det var även fortsättningsvis just i terräng som han nådde sina största framgångar med flera topp-tio placeringar vid just Terräng-EM.

På hemmaplan har han varit en av de stora sedan genombrottet i början av 90-talet. Och hans insatser i såväl Finnkampen som Europacupen är närmast oräkneliga. Självklart har han blivit Stor Grabb också. Totalt blev det 18 SM-guld varav tretton individuellt och fem i lag. Hela sju av gulden kom på den korta banan vid Terräng-SM dom han dominerade stort under många år. Det blev också ett terrängguld på 12 km. På bana blev det tre guld på 10 000 m och två på den första specialdistansen 5000 m. Årets hemma-SM höll sånär på att ge ytterligare ett guld på 10 000 m men han fick ge sig i spurten mot Erik Sjöqvist. Till alla gulden skall läggas ett antal silver och bronsmedaljer.

Under hösten fick Claes äntligen vinna Nordiska Mästerskapen i terräng efter sex raka silver. Synnerligen välförtjänt och han följde därefter upp med en nittonde plats på Terräng-EM.

De personliga rekorden summeras till
800 m - 1.53,31
1500 m - 3.42,14
1 mile - 4.02,79
3000 m - 7.49,55
5000 m - 13.35,26
10 000 m - 28.24,34
Halvmaraton - 1.03.19
Maraton - 2.23.28

Claes kommer nu att ägna ledig tid till nybyggda huset på Granhult, heltidsjobbet på Karlstads Universitet och förstås familjen bestående av sambo och ett barn som snart blir två. Men känner vi Claes rätt kommer han även fortsättningsvis att synas på löpvägarna i och omkring Karlstad. Om än inte lika ofta och i samma höga tempo som vi vant oss vid.
- Från föreningens sida kan vi bara tacka för sju fantastiska år tillsammans, säger IF Götas Stefan Olsson. Claes är inte bara en suverän löpare utan en också en mycket uppskattad träningskamrat och medlem som ofta och gärna ställer upp i olika sammanhang. Något som vi har satt stort värde på och som vi förhoppningsvis kommer att kunna få se ännu mer av framöver.