Claes Nyberg springer för seger!

På lördag kan Claes Nyberg bli den första göteborgaren på 14 år att vinna GöteborgsVarvet. Den svenske terrängmästaren springer för seger. Men det är ingen debut - som 14-åring sprang Claes på 1.26, och efter det började han träna på allvar.

Mölnlyckegrabben Claes Nyberg har bestämt sig för ställa upp i årets GöteborgsVarv. Claes är den ende svenske löpare som på allvar kunnat närma sig världseliten under senare år. Speciellt framgångsrik har han varit i terränglöpning med ett EM-silver som topp.
GöteborgsVarvets presschef Per Crona lyckades få tag i Claes på telefon, bara ett par timmar efter det att han kommit hem från ett tiodagars träningsläger i Portugal.

Frågan är inte varför du valt att springa Varvet utan istället varför det dröjt så länge?

- Jo det är klart att jag suget har funnits länge, men det är inte förrän nu som jag kännt mig helt förberedd för distansen. Men jag har faktiskt sprungit Varvet tidigare. 1985 gjorde jag mitt första lopp med nummerlapp någonsin, då jag sprang med farsan. Det var en fantastiskt upplevelse att springa genom folkhavet på avenyn och jag kom på 574:e plats med tiden 1.26 vid 14 års ålder. Loppet vanns av Mats Erixon som var min stora förebild som löpare.
- Ett halvår senare gick jag med i Mölndals AIK och började träna på allvar.

Vad har du för erfarenheter av gatlöpning?

- Jag har sprungit en "seriös" halvmara, Stockholmsloppet 1996 med mindre lyckat resultat. Eftersom jag kom direkt från bansäsongen var jag inte riktigt förberedd för distansen och kroknade ganska så rejält. Min tid blev "höga 65".

Vad har du för målsättning inför lördagen?

- Det skall bli fantastiskt spännande. Tidsmässigt vet jag inte riktigt, förhoppningsvis neråt 63 minuter. Jag skall försöka hänga med täten så länge som möjligt. Marockanen Ait-Bensalem mötte jag i Götajoggen över 15 km och förlorade bara med 3 sekunder så jag vet att formen är god.

Och inför säsongen som helhet?

Målsättningen är att pressa min bästanotering på 10.000m (28.24). Kvalgränsen till VM är hårda 28.00 min. Den 18 juni skall jag springa ett internationellt lopp på sträckan i Prag.

Finnkampen går på Ullevi den 1-2 september.

- En av säsongens verkliga höjdpunkter! 1999 var det en fantastisk stämning på Ullevi och jag kom tvåa på milen. Ifjol lyckades jag vinna i Helsingfors och i år hoppas jag verkligen kunna upprepa segern inför min hemmapublik.

Hur hårt satsar du på din idrottskarriär?

- Jag tränar hårdare än någonsin, det handlar om två pass per dag. Även fortsättningsvis kommer jag satsa på terränglöpning under vinterhalvåret och banlöpning under sommaren. Vad gäller gatlöpning tror jag aldrig jag kommer bli maratonlöpare utan ser halvmaran som övre gräns vad gäller löpsträcka.

Göteborgsstämpeln blir du inte av med bara genom att flytta till Karlstad. Hänger du med i täten får du räkna med att ca 100.000 åskådare hejar fram dig längs banan.

- Jag är ju verkligen Göteborgare! Fattas bara annat när man bott i stan i 27 år. Det känns väldigt speciellt att komma tillbaks och springa loppet 16 år efter min tävlingsdebut. Det är min förhoppning att jag kan vara med och slåss i täten.