Dags för Vällingby Marathon

Vällingby, nordväst om Stockholm,blev världskänd som modellförort när det invigdes hösten 1954. Höghus, lamellhus, två moderna kyrkor och en biograf kring ett butikcentrum var en absolut nyhet.

När första upplagan av Vällingby Marathon hölls 1971 var det visserligen inte en nyhet, men med åtta år på nacken mer än blivande storebror Stockholm Marathon, kan arrangerande Duvbo IK skylta med "Sveriges äldsta Marathon", inför den 32:a upplagan som avgörs på lördagen.
Maran kopplas med Vällingby Springstar som är en miltävling där placeringen avgörs av en kombination av sluttid och ålder på deltagarna. Internationella Veteranförbundets WAVA:s omräkningstabell tillämpas. Dess tillförlitlighet är dock ett omdiskuterat ämne bland statistiker.
Även en traditionell miltävling för seniorer står på programmet.
Ifjol samlade maran runt 80 fullföljande deltagare och anmälningsläget rapporteras ligga i ungefär samma läge i år. Huvudstaden väntas bjuda på ett bra marathonväder, 5-6 grader, sol och inte alltför friska vindar, så den som vill pröva maran som springs på en knixig, men tämligen platt fyravarvsbana kan bege sig med tunnelbanan till Vällingbys världskända centrum. Efteranmälan för 200 kronor kan göras fram till klockan 10.00. Start en timme senare.