Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Dramatik i äldsta terrängloppet

Inte trodde ni väl att Stockholm Marathon var Sveriges äldsta lopp. Och trodde ni att Lidingöloppet är äldst av svenska terränglopp gissade ni fel. Äldsta nu arrangerade loppet i Sverige är Kungsbackaloppet - och i helgen avgjordes det äldsta terrängloppet när TIF-terrängen arrangerades för 76:e gången i Trollhättan.

Långlöpningen i Sverige har en mer än 100-årig tradition. I slutet av 1800-talet satte det igång på allvar. Världens första maratonlopp sprangs vid OS i Athen 1896 och på det följde en maratonvåg. 1899 ordnades det första maratonloppet i Sverige på en sträcka mellan Södertälje och Stockholm.
Under åren har klubbar och lopp kommit och gått, men TIS-terrängen i Trollhättan har bestått. Efter det att Sleipnerterrängen i Stockholm somnade av som dryg 100-åring för några år sedan är nu TIS-terrängen Sveriges äldsta nu arrangerade terränglopp.
I söndags avgjordes TIF-terrängen för 76:e gången på Knorren, som är en halvö som sticker ut i Göta Älv.
Som alltid var Harry Lindell speaker och han har mycket att berätta om olika incidenter under årens lopp.
Han berättade bland annat om när det var 50-årsjubileum men på själva tävlingsdagen när Harry Lindell vred på persiennerna på morgonen fick han en chock.
Det hade nämligen kommit en decimeter snö.
- Så de var bara på med kläderna och ut till Knorren och börja sopa. Snön var ganska lätt så det gick ju lätt. Men när jag hade sopat ett par hundra meter så var jag helt slut, berättar Harry.
Varvet mäter 2100 meter så de var ju en bit kvar.
- Men så hör jag något konstigt ljud. Då var det ett gäng till som hade fått samma tanke och bara en stund senare så visade sig att ännu ett gäng var ute och sopade. Och ingen av oss hade varit i kontakt med varandra.
Vädret i årets upplaga var dock av rena sommarvädret. Sol och drygt 10 plusgrader. I herrklassen vann Anders Nilsson från IF Göta. Därmed upprepade Anders vad pappa Henry, IF Örnen från Charlottenberg, gjorde både 1969 och 1970 då han vann TIF-terrängen.
- Det skulle vara kul om de var samma bana som vi sprang nu. Så man kunde jämföra tiderna, sa Anders ? som föddes 1971.
Men det var 7,6 respektive 6 kilometer de åren när pappa Henry vann, medan det var 6,3 kilometer i år.
Det satt dock hårt åt med segern för Anders.
För på de tredje och sista varvet så ryckte fjolårssegraren Henrik Wass från IK Wilske ifrån Anders Nilsson.
- Men när vi kom in på gruset så kändes det som jag ändå inte var så långt efter, sade Anders - som började sin långspurt med trehundra meter kvar.
Wass stumnade. Och Anders kunde pressa sig förbi.
Tiden 19.45 fick både Anders och Henrik Wass.
På damsidan var det också en Göta-löpare som var snabbast. Ex-landslagstjejen Pia Thomasson som hade 15.45 på 4,2 km-banan. Och hon kommer att vara på plats även nästa år.
- Ja, då skall jag ta med min dotter Julia följa med. Hon är nio år nästa år och det finns ju en klass för nioåringar, sade Pia, som närmast siktar på veteran-SM i terräng där Göta siktar på att ha ett lag.

HASSE SJÖGREN text och bild
TORBJÖRN SKÖLDEFORS text

PS. Klassiska Lidingöloppet avgjordes första gången 1965. Det första Stockholm Marathon ordnades 1979.

Resultat
Män seniorer 6,3 km
1)Anders Nilsson, IF Göta, 19.45
2)Henrik Wass, IK Wilske, 19.45
3)Peter Gross Trollhättans IF, 20.37
4)Henry Gross, Trollhättans IF, 20.59
5)Rickard Wass, IK Wilske, 21.08

Kvinnor 35 4,2 km
1)Pia Thomasson, IF Göta, 15.43