Dubbelt Kenya i New York Marathon

Geoffrey Mutai tog sin andra seger i New York Marathon.

Det blev kenyansk seger både bland damerna och herrarna i den 43:e upplagan av New York City Marathon. Geoffrey Mutai vann herrklassen i världens mest kända maratonlopp för andra gången efter en stark avslutning. Priscah Jeptoo såg ut att vara hopplöst efter när löparna kom in på Manhattan efter 25 km, men hon var klart starkast under de avslutande 17 kilometrarna.

I sitt första maratonlopp sedan segern i Berlin för drygt ett år sedan gjorde Geoffrey Mutai ett taktiskt väldisponerat lopp som gav en klar seger på 2.08.24.
Tiden är drygt fyra minuter från Mutais personbästa från Berlin i fjol (2.04.15) och nära tre minuter från det banrekord han noterade i New York 2011 (2.05.06).

För två år sedan tog Mutai täten redan efter 5 km och sololöpte sedan till en seger med över två minuters marginal.
Nu sprang han avvaktande i den frontgrupp som bestod av 15 löpare efter halva loppet. Vid 28 km var nio man i täten. Vid 33 km tog 32-årige Mutai kommandot. Stanley Biwott från Kenya försökte följa med, men orkade bara hänga med i några kilometer.
Sista halvmilen var Mutai ohotad. Han var 52 sekunder före etiopiern Tsegaye Kebede som kom på fjärde plats i VM i somras. I våras segrade Kebede i London Marathon.

I damklassen såg de två etiopiska löparna Buzunesh Deba och Tigist Tufa Demisse ut att göra upp om segern. De tog täten på Verrazano-bron, direkt efter starten, och hade en ledning med hela 2.11 efter 10 km. Ledningen ökade sedan och var som mest 3.30 när löparna efter 24 km var uppe på Queensboro-bron som sammanbinder Queens med Manhattan.

Då höjde Priscah Jeptoo från Kenya tempot. fjolårets OS-tvåa och 2011 års VM-tvåa knappade snabbt in på tätduon. Vid 30 km var avståndet 2.22, vid 33 km 1.18 och vid 35 km 45 sekunder. Då var Jeptoo uppe på andra plats.

När löparna efter 37 km var på väg in i Central Park kom Jeptoo ikapp Deba. Hon tog täten direkt och sprang sedan mot en klar seger.
29-åriga Jeptoo, som var snabbast i London Marathon i våras, vann nu på 2.25.07. Deba blev precis som 2011 tvåa. Hon fick tiden 2.25.56.

Banan i New York inte är speciellt snabb. Löparna passerar två broar med rejäl höjdskillnad och ska sedan klara av flera krävande småbackar under avslutningen i Central Park. Detta gör det omöjligt att notera tider ner mot världsrekordet. Därför har arrangörsklubben New York Road Runners Club avskaffat hararna för att betona tävlingsmomentet i stället för tävlingen mot klockan.

Vinnarna sprang båda loppets andra halva betydligt snabbare än den första halvan.
Jeptoo öppnade på 1.16.00 och hade sedan imponerande 1.09.56 på loppets mer kuperade andra halva.
Mutai passerade 21,1 km på 1.05.06 och hade 1.03.18 på den avslutande halvmaran.

De två mest meriterade löpare var aldrig med i kampen om segern.
Stephen Kiprotich från Uganda, som vann VM i somras och OS i fjol, fick nöja sig med 2.13.05 vilket gav honom tolfte plats.
Edna Kiplagat – VM-etta både 2013 och 2011 – slutade på tionde plats med 2.30.04.

Henrik Löfås från Upsala IF var bäst av de manliga svenska löparna med 2.28.55 vilket räckte till 32:a plats. Linnea Winberg från Stockholm var bäst på damsidan med nytt personbästa 2.52.22 och en 27:e plats.

Över 50 000 löpare genomförde tidernas största New York Marathon. Bland dem återfinns 832 löpare från Sverige.
Det var åtta grader varmt i New York på söndagen vilket säkert eliten gillade bättre än de långsammare löparna. Under stora delar av loppet blåste det sidvind.