El Guerrouj drömmer om världsrekord

Efter gulden på 1500 m och 5000 m i Aten har Marockos Hicham El Guerrouj skruvat upp målsättningarna rejält. Han tänker förbättra Kenenisa Bekeles världsrekord på 5000 m, 12.37,35, vilket inte förefaller orimligt.

Men El Guerrouj siktar även på att underskrida Bekeles 26.20,31 på den dubbla distansen. Det målet känns optimistiskt på gränsen till omöjligt med tanke på att El Guerrouj hittills profilerat sig som världens främste 1500-meterslöpare genom tiderna.
OS-dubbeln väger mycket tungt eftersom man får gå tillbaka ända till 1924 då Paavo Nurmi utförde samma prestation. Men det är en sak att vinna man-mot-man och en helt annan sätta världsrekord.
Trots att El Guerrouj inte tävlat i terräng på 15 år överväger han nu att springa korta banan på terräng-VM den 19-20 mars. (Arrangörerna går dock miste om ett revansch-möte med Bekele som nöjer sig med långa banan).
- Men jag ställer bara upp om jag känner att jag kan vinna, säger El Guerrouj i intervju med BBC.
Han ligger träningsmässigt ungefär en månad sent jämfört med en normalsäsong. Att bli firad som national-hjälte har tagit mycket tid som annars använts till träning.
Hicham El Guerrouj är mycket förtegen om sin träning.
- Jag kommer att berätta allt när jag slutat, säger han.
Det enda han avslöjar är att de få vilodagarna ägnas åt ”bekväma” bollsporter som golf, tennis eller fotboll.
Efter att ha ramlat i OS-finalen i Atlanta 1996 och fått stryk på sista metrarna i Sydney år 2000 av Noah Ngeny skulle man kunna förledas att tro att motivationen försvann när han äntligen fick sitt efterlängtade – och välförtjänta – OS-guld på 1500. Men så är inte fallet:
- Jag vill fortfarande vara bäst i världen, säger Marockos national-hjälte.