Engström vann comebacken

Ett år efter segern i Startmilen var Patrik Engström tillbaka på tävlingsbanan. På de gamla hemmaspåren utanför Jakobsberg var Studentlöparen åter en vinnare efter en envig med Anders Szalkai i Kvarnloppet.

Vinsten i Örebro för drygt ett år sen blev dyrköpt för Patrik Engström som kände av en skada i slutet på tävlingen. Engström som tävlat på hög nivå i bara några månader och bland annat vunnit b-finalen på 3000 meter på Inomhus-SM fick sedan hela 2005 spolierat av svårdiagnostiserade skadekänningar, som visade sig vara en stressfraktur. Comebacken har skjutits upp i omgångar. Men på lördagen var det äntligen dags när Kvarnloppet gick av stapeln i Jakobsberg, nordväst om Stockholm. På startlinjen stod också Anders Szalkai, i full förberedelse inför London Marathon. Anders var nyligen hemkommen från ett träningsläger på Teneriffa där han klämt in en halvmara på 1.10.48 mitt i all träning.
Szalkai tog täten från start med Studentduon Engström-Schwartzler, som vunnit loppet de två senaste åren, i hasorna. Fransmannen släppte när farten skruvades upp i de första backarna och stannade sedan två gånger för att bli av med en sten som skjutit in skon. Szalkai behöll initivativet och fick en liten lucka som Engström täppte till i den längsta backen, efter 2,5 kilometer.
Kvarnloppet går normalt över ett tämligen tuff milbana med ett skogsparti i mitten, men i år hade arrangörerna tvingats lägga om till en tvåvarvsbana på grund av att vårens sena ankomst förvandlat skogspåren till snösörja eller smärre sjöar. Därmed försvann några av de segaste backarna. Efter ett första varv på 16.20 var det Engström som tog över taktpinnen och Szalkai släppte på det småkuperade partiet.
– Jag har lite svårt uppför, tillstod Szalkai. Jag har inte kört mycket i backar.
Luckan växte under loppet gång och i mål skiljde det 38 sekunder. Segertiden 32.51 var bara fyra sekunder från Jan Amnéus banrekord, som dock sprangs på den tuffare banan.
– Det känns jättebra. Jag tyckte inte riktigt att jag plågade mig lika hårt som förra året på Två Sjöar och Startmilen, berättade segraren.
– Jag var väldigt rädd för att börja för hårt. Med facit i hand var det väldigt bra att Szalkai dök upp.
Engström lovordade också Team Skavsåret som arrangerar Kvarnloppet.
– Kilometerskyltarna satt bra. Det är så få lopp som lyckas åstadkomma det trots att det borde vara en enkel sak.
Även på damsidan blev det Szalkai på andra plats. Annika var med 38.52 exakt en minut bakom Hässelbys Pia Rondahl.
Totalt fuulföljde 145 löpare i någon av de två klasserna.

Prispallen på Kvarnloppet, 10 km
Män
1. Patrik Engström, Studenterna, 32.51
2. Anders Szalkai, Spårvägen, 33.29
3. Cédric Schwartzler, Studenterna, 34.19
Kvinnor
1. Pia Rondahl, Hässelby, 37.52
2. Annika Szalkai, Spårvägen, 38.52
3. Kristine Persson, Studenterna, 40.50
5 km
Män
1. Anders Herrman, ULK, 17.33
Kvinnor
1. Jennie Åkerberg, Spårvägen, 18.47