Ett fall för Dr Romanov

Ett bra och ekonomiskt steg gör dig till en bättre löpare.
Under några dagar har den rysk-amerikanske löptränaren Nicholas Romanov varit i Sverige på sin mission att lära ut det idealiska löpsteget.

Nicholas Romanov har egna teorier om hur man blir en bra löpare. Han pratar nästan ingenting om antal mil och träningstimmar. Han menar att det inte är där hemligheten finns hur man blir en bättre löpare.
Romanovs träningsfilosofi koncentrerar sig på att man ska springa med det optimala löpsteget.
- Det handlar om att man ska springa med gravitationen, låta kroppen falla framåt och på det sättet flyttas isättningen av steget under dig och du slipper den bromsande effekt som det har om du sätter i foten framför dig, förklarar Sergej Romanov.

Nicholas Romanov bor och verkar sedan många år i Florida, USA. Vägen dit från det forna Sovjetunionen har gått via olika landslagsuppdrag i bland annat Storbritannien. Med sin träningslära som han kallar för Posetech har han lärjungar runt om i hela världen.
I helgen gjorde Nicholas Romanov en blixtvisit till Sverige. Under lördag och söndag höll han ett semniarium för ett tiotal löpare på Danderydsvallen norr om Stockholm. På måndagen följde han upp med några lektioner på Rikssidrottsföbundets träningscenter Bosön och avslutatde med en frågestund på Runners’ Store innan han satte sig på planet hem till Florida igen.

Teorin i Posetech är enkel: Fäll kroppen framåt, stegisättningen ska vara under kroppen. För att klara balansen måste man sätta i steget oftare. Man ökar automatiskt därmed frekvensen – och där finns fart att vinna.
Glom höga knälyft och koncentrera träningen på bakåtkicken. Det är hamstrings som ska jobba!

Praktiken består av styrke, spänst och strykeövningar.
- Jag har tusen olika varianter på övningar för löpare. Mina elever behöver inte göra samma övning två pass efter varandra, säger Nicholas Romanov.
På Posetechs hemsida (se länk nedan) finns några av övningarna, och ännu fler får man om man köper grundboken i Posetech.

För löpare som kört fast och tycker att det är svårt att variera sin styrketräning är Romanovs övningar bra inspiration. Många övningar känner vi igen som traditionella bål- och styrkeövningar.
Andra är mer speciella. Som övningen där man ska våga falla framåt för att på det sättet få upp känslan att våga falla framåt i löpsteget. Metodiken känns spännande – en spännande mix mellan rysk och amerikansk träningslära.