Ett tunnelfest att minnas

Statsminister Göran Persson inviger Södra Länken den 24 oktober. Den folkfest som Hammarby bjöd 25000 löpare på i Tunnelloppet kommer det inte att bli. Inte då, inte nästa år, aldrig mer kommer det att bli en lika stor festlighet i Södra Länken.

Med ljus och ljudshower i nere i tunnlarna och god stämning bland löparna blev de 10,5 kilometerna ganska lätt avklarade för de flesta.
10,5 kilometer - det skulle väl vara 12 km?
- I natt klockan 03.00 kom vi för första gången åt att mäta banan ordentligt. Dessutom gjordes några justeringar vid vändpunkterna vid Sickla och vid Årstafältet och då blev banan 10,5 kilometer, säger tävlingsledaren Willy Berggren.
Nya Södra Länken ska sluka genomfartstrafiken i södra Stockholm. 7,9 miljardersbygget har tagit sju år att genomföra.
- Jag såg skyltarna om projekteringen när jag satt i bilkö på Årstafältet för fyra år sedan - och så kom idéen - i de tunnlarna vill vi ordna ett lopp, berättar Willy Berggren.
Trots lyckade arrangemang som Broloppet 2000 var inte Vägverket entusiastiskt när hammarbyledaren kom med idéen.
- Jag tjatade, tjatade och tjatade. I två år höll jag på - och till slut fick vi det här arrangemanget, säger Willy.
När första gängen löpare startades iväg klockan 13 på söndagen var det Willy själv som var speaker och starter. Var sjätte minut slussades sedan 1000 löpare åt gången ner i tunnelsystemet. Först elitlöparna, sedan de verkliga hjältarna. Tunnelbyggarna. Folket från NCC, Skanska, Strängbetong och allt vad entreprenörfirmorna heter fick egen startgrupp.
Trots flera års arbete i tunneln kom John Petersen på sin lediga dag.
- Ja, det här vill man ju vara med på. Jag har legat och svetsat plåtar i tunnelltaket i två och ett halvt år så det känns lite som min tunnel, sade John Petersen.
Men tunneln på söndagen varken arbets- eller trafikplats. Möjligen festplats. Tio kilometer biltunnel låter hur trist som helst. Men det blir det inte med massa löpare i tunneln. Varvar man med ljud och ljusshower så försvinner snabbt kilometerna.
- Fast någon spöktunnel är det inte, sade xx när hon sprang förbi ljus- ljudshowen som hade någon sorts skräcktema.
- Ja, vi vågar nog fortsätta, sade kompisen.

Hur ljus och ljudshowerna såg ut kan du se på Marathon.se:s webb-TV. Välj Marathon.se:s kanal och under programmet loppen hittar du Tunnelloppet 2004.