F.E.M. läggs ned – vad tycker du?

Sveriges största äventyrslopp läggs ned. Arrangerande Fjällräven kommer inte att ordna sitt uppskattade Fjällräven Extreme Marathon 2006. Därmed försvinner Sveriges ojämförligt största äventyrslopp.
F.E.M. kommer att saknas av många. (Längst ner på den här sidan kan du skriva din åsikt.)

– Det är tråkigt att Fjällräven inte fortsätter att ordna tävlingen, men man måste förstå att de har sina motiv och istället får vi se på allt det positiva som Fjällräven Extreme Marathon har gett under tio års tid, säger Erik Ahlström som var den som drog igång bergslöpning i Sverige 1994.
Tvådagarstävlingen med sträckor uppemot fyra mil per dag i äventyrlig fjällmiljö blev en succé. Från början avgjordes tävlingen i Björklidenfjällen och efter fem år flyttade tävlingen till Åre. Som mest har F.E.M. haft tusen deltagare. Efter 2004 års lopp trivdes inte Fjällräven i Åre. En orsak var kontroverser med markägare. En annan var att man internt började tveka om extrema äventyrslopp och skibum-orten passade med Fjällrävens varumärke.

Till 2005 flyttade Fjällräven därför till Kebnekaisefjällen med ambitionen att göra två riktigt bara äventyrslopp. Ett skulle bli 150 kilometer för proffslag och det andra en motionsvariant där man på två dagar skulle springa upp och ner för Kebnekaise Intresset för proffsvarianten var dock svalt och tävlingen ställdes in. F.E.M. 60 som blev det officella namnet på årets tävling blev rumphuggen när ansvariga på Kebnekaise fjällstation snabbt ställde in den planerade toppbestigningen.

- Fjällräven Extreme Marathon har varit ett fantastiskt evenemang på många sätt, säger Erik Ahlström. Många av de tusentals deltagarna som varit med i loppen skulle aldrig ha kommit ut i fjällen om det inte hade varit för F.E.M.
- En annan sak som hänt är att det tack vare bergslöpningen har utvecklats helt nya typer av fjällutrustning. Jagandet av gram har utvecklat tält, ryggsäckar och fått in nya material. Det här är något som inte bara kommer löpare till del utan trenden med lättare utrustning kommer alla fjällvandrare till del.

Fjällräven kommer dock fortsätta med ett evenemang i fjällen. Redan i år var det premiär för Fjällräven Classic – en vandring från Nikkaluokta till Abisko på delar av Kungsleden. Lite tävling är det – men det är ett motionsevenemang som är lite närmare fjällvandring än vad Fjällräven Extreme Marathon har varit.

För den som sörjer F.E.M. och funderar över utmaningar är det läge att att kolla in B.A.M.M. I Björkliden har man envist under alla år fortsatt att ordna sitt bergslopp. Till 2006 lovar man ett äventyr från fjord till fjäll. Från Norge till Björkliden.