Förbundet storsatsar på löptränarutbildningar

Med ambitionen att få fler att springa och träna på ett bra sätt drar Svenska Friidrottsförbundet igång en storsatsning på att utbilda löptränare.
Ubildningen består av en weekendkurs och redan i januari kommer den första "Löptränarutbildningen del 1" att hållas. Kursledare är några kända löptränare som Anders Szalkai, Peter Holgersson och Peter Holmroos.

- Det här är en utbildning för dem som funderar eller precis har börjat leda en löpargrupp men även för löptränare som kanske vill befästa sin kunskap, säger Peter Bergvall Virtanen som tillsammans med en arbetsgrupp i Svenska Friidrottsförbundet har dragit upp riktlinjerna för innehållet i kursen.

Kursen kommer att nosa på det mesta som löpträning handlar om. Kursen ska ge grundläggande kunskaper i träningsplanering, träningslära, löparskador, löpningens olika träningsformer. Utbildningshelgen kommer att vara intensiv och bestå både av teori och praktik i riktiga träningspass.

Den första kursen kommer att hållas 27-28 januari i Eskilstuna. Totalt finns 25 platser och deltagare från Södermanland, Östergötland, Värmland och Västmanland har förtur den här gången. Meningen är att utbildningen ska turnera runt i Sverige och fylla det tomrum (och efterfrågan) som har funnits när det gäller grundläggande löptränarutbildning.

- Med det stora intresse för långlöpning och träning som finns känns det helt rätt i tiden med den här grundläggande utbildningen, säger Thomas Enström som arbetar i Stockholm Marathon/Tjejmilen-kansliet och som varit en av personerna i den arbetsgrupp som varit med och dragit upp riktlinjerna för utbildingen.

Initiativtagare till utbildningen är Svenska Friidrottsförbundets styrelseledamot Curt Högberg och Gunilla Dahlén som arbetar med motionsfrågor på Svenska Friidrottsförbundets kansli. Bland dem som varit med och skissat på utbildningens innehåll finns löptränaren Anders Szalkai, landslagstränaren Johan Wettergren, coachen på Puls.se Peder Lindberg och Torbjörn Sköldefors.