Första köpta VM-medaljen

Hinderfinalen i VM i friidrott bjöd på stor dramatik och spänning. Men det är inte sättet som Saif Saaeed Shaheen vann på som gör honom historisk. Han är den första öppet värvade friidrottaren som vinner VM-guld.

Finalen på 3000 meter hinder är hitills höjdpunkten i årets VM i friidrott. Saif Saaeed Shaheen, eller som han hette för en månad sedan, Stephen Cherono, dominerade loppet. Han öppnade i vansinnesfart (59 sekunder på första varvet), blev upphunnen, nästan avhängd i spurten och kom igen och vann loppet.
Saif Saaeed Shaheen har helt öppet blivit värvad till Qatar för att vinna medaljer till det lilla oljelandet. Under några års tid har Qatar lockat till sig idrottsmän för att kunna vara konkurrenskraftiga när landet 2006 arrangerar de asiatiska mästerskapen.
Att byta nationalitet och tävla i mästerskap är numera inte särskilt ovanligt. Långlöpande kenyaner och marockaner har fått nya hemländer. Danske kenyanen Wilson Kipketer är kanske det mest kända nationsbytet. Svenske maratonlöparen Alfred Shemweta representerade Sverige i Sevilla trots att han fortfarande var tanzansk medborgare. Friidrottens liberala syn har också gjort att många friidrottare från forna öst fått nya karriärer i nya länder.
Frågan är om nu friidrotten är på väg att bli en värvarsport lika god som fotboll och ishockey?
Saif Saaeed Shaheen är lovad en lön på 1000 dollar i månaden i resten av sitt liv av Qatars friidrottsförbund.
Den snabba övergången är möjlig tack vare att Kenyas friidrottsförbund varit mycket samarbetsvilligt. Som tack för hjälpen kommer Qatar att bygga en förstklassig friidrottsanläggning i Eldoret i Kenya.
I Kenya har övergången av en del betraktats som landsförräderi. Saif Saaeed Shaheens bror, Abraham Cherono blev femma i loppet, men gratulerade inte ens sin bror efteråt.
- Han är kenyan, jag springer för Qatar. Vi är från två olika länder så det vara inga gratulationer. Halva min familj är glada för min skull, den andra halvan är det inte, men jag har fått ett fint välkömnande i Qatar, sade Saif Saaeed Shaheen på presskonferensen efter loppet.
För vinsten i VM får Saif Saaeed Shaheen 200000 dollar av Qatars friidrottsförbund förutom sin livslånga pension. Dessutom fick han en engångssumma på 100000 dollar när han blev Qatarsk medborgare.