Frank ordnar svenska maratonpremiären

Den svenska marathonsäsongen inleds på lördag. Det sker i köpstaden Kållered, fem kilometer söder om Mölndal.
Och det kan vi tacka entusiasten Frank Brodin för.

Kållemaran är frukten av kärleken till marathonlöpning. Frank Brodin och Kent Johansson ville anordna ett eget lopp i hemkvarteren efter att ha upplevt åtskilliga maror på fjärran platser. Så när hela Sverige planerade för VM i friidrott 1995, som skulle arrangeras på Ullevi, var Frank och Kent upptagna av ett helt annat arrangemang några få mil därifrån, premiärupplagan av Kållemaran.
- Jag började med maran 1980 och hade lärt känna massor av folk, berättar Frank. Det var ett veterangäng som sprang i alla väder.
Det var därför som han frågade sin förening, Solvikingarna, om de inte kunde stå som arrangörer för ett eget marathonlopp.
- De gick med på det, men bara om det skulle gå runt och jag kunde svara "javisst, jag vet redan 25 som vill springa".
- Tanken var att de får komma å ta det som en träningsmara. Vi har inget mer än det nödvändiga.
Och visst har det fungerat. I år blir det åttonde upplagan av Kållemaran, som konstant haft 50-70 fullföljande. Evenemanget går runt på ungefär 5000 kronor med hjälp av 10-15 ideellt arbetande funktionärer plus Franks envetna arbete.
- Jag har inte räknat timmarna, säger Frank. Ibland undrar man va fasen vi sysslar med, men det är kul ändå!
Men på tävlingsdagen, när alla rest hem, så återstår städning av banan för Frank. Tio på kvällen räknar han med att kunna vara hemma igen.
- Då har vi sparat städning av lokalen som vi lånar till på söndan, säger Frank med en kraxig röst. Familjen har nämligen drabbats av influensan.
- Det blir första gången som frugan inte är med och hjälper till.
Kållemaran är med andra ord ett slående exempel av de små loppens verklighet. Men Frank ger sig inte än.
- Jag har sagt att det får bli upp till tio lopp, sen går Kållemaran i graven.
Men 59-årige Frank tänker inte sluta springa maror för egen del.
- Jag har ju precis börjat!
Hur många har det blivit?
- 232. Upp till 300 orkar jag!
Och några andra loppsamlare kommer att dyka upp i Kållered på lördag. Gunilla Franzén och Stig Söderström har genomfört alla Kållemaror. Det kommer även tre deltagare från Finland.
- Det är rätt så spritt. Vi har haft folk från Danmark, Norge och en å annan tysk.
Frank kommer förmodligen i vanlig ordning att sätta sig på hojen för att visa vägen på den startslinga som inleder maran innan de sju varven tar vid. Då gäller det också att cykla rätt. Vid ett tillfälle glömde han bort sig och körde rakt fram vid vändpunkten med hela löpargänget i släptåg. Men han löste det med en improviserad omsträckning och lyckades få alla på rätt väg igen.
Väderprognosen talar om fem plusgrader och efteranmälningsavgiften är mycket humana 200 kronor, så ta tillfället i akt och träningsspring maran på lördag!
Start klockan 11.00 vid Brattåsskolan.

Läs vidare på Solvikingarnas och Kållemarans hemsida.
Resultat läggs förhoppningsvis in under lördagskvällen.