Fullsatt och välmatat på marans kickoff

- Jag är det levande beviset för att vem som helst kan klara en mara.
Efter att ha tillbringat 17 år på soffan och inte tränat ett dugg skulle jag plötsligt bli maratonlöpare, sa Lasse Persson när han berättade om sina upplevelser i Stockholm Marathon vid måndagens löparträff i Stockholm.

Lasse Persson är reportern från Radio Stockholm som för två och ett halvt år sig på skämt förklarade att han skulle springa Stockholm Marathon om Hammarby lyckades vinna allsvenskan.
När det osannolika inträffade och Hammarby äntligen vann allsvenskan 2001 så fick Lasse Persson börja träna.
- Det första träningspasset var två kilometer och jag var överlycklig när jag klarat den sträckan - ända till någon sa att det bara var 40 kilometer kvar.
Försiktigt ökade han sedan träningen och genomförde i juni i fjol Stockholm Marathon på 5.30.
- Jag fick en behaglig resa genom loppet och kände mig aldrig riktigt sliten. Jag hade nog kunnat springa snabbare, men jag tog det medvetet lugnt redan från början för att vara säker på att klara hela distansen.
- Man ska försöka göra loppet till en upplevelse genom att vara så bra förberedd att Stockholm Marathon blir en njutning, förklarade Lasse Persson.
- Jag tycker att det var otroligt kul att springa. Det var en sådan glädje runt banan och det var en oerhörd känsla att springa i mål på Stadion.

Aulan på Idrottshögskolan i Stockholm var fullsatt med 300 maratonlöpare när Thomas Enström, som genomfört samtliga 25 Stockholm Marathon, hälsade alla välkomna till Stockholm Marathons löparträff.
- Vi tycker att det är mycket positivt att intresset för Stockholm Marathon fortsätter öka. I år var det fler fullföljande än något år tidigare. Nästa år blir det troligen ännu fler. Idag är 5 592 löpare anmälda. Det är 600 fler än samma dag i fjol, berättade Thomas.

Lasse Jörbrink från Reebok berättade om problemet med att välja rätt
löparsko.
- Det krävs att du känner din kropp, att du vet vad du behöver och att du får hjälp av en kunnig person i butiken för att du ska kunna hitta rätt när det gäller att välja sko, förklarade Lasse Jörbrink, som just fullföljt sitt elfte New York Marathon.
- Utbudet är mycket stort. Varje skomärke har hela sortimentet så det finns alltid en sko som kan täcka ditt behov. Det gäller bara att hitta den.

Stockholm Marathon-vinnaren Anders Szalkai redogjorde för träningen inför Stockholm Marathon och presenterade samtidigt sina träningsprogram som finns på Marathon.se.
- Jag har utgått från den tränings som passat bra för mig. Programmet
ska vara en hjälp och en vägledning, sade Anders.
- Långpassen är det viktigaste inslaget i träningen. Klarar du av
långpassen så klarar du också av maran.
Anders Szalkai har gjort fyra olika träningsprogram inför Stockholm
Marathon. Det finns program för tre timmar, fyra timmar, fem timmar och sex timmars löptid.
Träningsprogrammen, som omfattar 26 veckor, finns här på Marathon.se

- Alla som är friska och som är beredda att träna kan klara ett maratonlopp, så det är bara att sätta igång. Träningen är bra både för kropp och själ, förklarade Anders Szalkai.

Alfred Shemweta, som tagit två segrar i Stockholm Marathon, gick igenom uppladdningen inför loppet och taktiken under tävlingen.
- Du ska ha känslan av att du har gjort allt rätt inför loppet och att du nu är redo för start.
- Det gäller att tänka positivt inför ett maratonlopp. Försök att
återuppleva känslan från en positiv idrottshändelse och låt detta bli en
extra inspiration under loppet.

Jennie Åkerberg, som tog SM-brons i maraton i våras, talade om motivation:
- Löpning är den bästa fysiska aktiviteten. Det kostar inte så mycket att hålla på med den här sporten, ett par bra skor kanske. sedan är det bara att ge sig ut och träna.
- Jag håller på med löpning för att jag tycker att det är kul.
- Det är härligt att ge sig ut och träna. Det kommer så många tankar
under ett träningspass.