Gamla gardet tillbaka i Marathonsällskapet

Det gamla gardet kom tillbaka vid Svenska Marathonsällskapets extra årsmöte i Kalhäll norr om Stockholm på lördagen. P-A Allensten valdes till ny ordförande. Ove Engman, Anita Gustavsson och Jan Paraniak är nya styrelseledamöter.

Bakgrunden till lördagens extra årsmöte är att det ordinarie årsmötet, som hölls i Skara den 21 april, inte lyckades välja någon styrelse.
När valberedningen den gången presenterade sitt förslag reste sig förre landslagslöparen Peter Fredriksson upp och tog heder och ära av alla i Svenska Marathonsällskapets styrelse.
Med tanke på stämningen vid årsmötet tackade den föreslagne ordföranden P-A Allensten nej till att kandidera till ny ordförande efter Micke Hill som avsagt sig omval. Ytterligare tre tilltänkta styrelseledamöter tackade nej.
Vid mötet i Skara gick det inte att hitta några nya kandidater. Peter Fredriksson valdes till sammankallande i valberedningen som fick i uppdrag att hitta nya kandidater till ordförande- och styrelseposter till ett extra årsmöte.
Det extra årsmötet genomfördes nu i anslutning till Bolinder Marathon i Kalhäll.

Mötesordföranden Lennart Granberg, f.d ordförande i sällskapet, såg till att det blev ett kort möte. Endast frågan om ny ordförande och nya styrelseledamöter diskuterades.
Sedan årsmötet i Skara har en grupp medlemmar i Marathonsällskapet, bl.a. Anders Jansson från Östhammar, arbetat för att övertala dem som tackade nej till att kandidera i Skara att åter ställa upp för val.
P-A Allensten, Ove Engman och Anita Gustavsson bestämde sig för att kandidera. Som fjärde namn lanserades Jan Paraniak.
Peter Fredriksson presenterade valberedningens fyra namn. Vid valen blev det mycket klara majoriteter för samtliga de kandidater som Anders Jansson presenterade. Det behövdes aldrig ens någon rösträkning.
Svenska Marathonsällskapet har 1600 medlemmar. Vid det ordinarie årsmötet i Skara var c:a 20 av dem närvarande. Trots att det mötet blev uppmärksammat, och trots debatt i sällskapets tidning Marathonlöparen, kom endast 30 medlemmar till lördagens extra årsmöte.
Förutom de fyra som nu valdes i styrelsen finns redan Rebecka Gräsman,
Ulf Mathiasson och Jan Lind i styrelsen. Dessa valdes för ett år sedan.