Gävle Halvmarathon lägger inte ned

Ifjol var de 110. Om det inte blev 150 deltagare på årets upplaga av Gävle Halvmarathon skulle loppet läggas ner. Det kom 185!

- De sprang för att fortsätta springa, var speaker Stig Villéns kärnfulla kommentar.
Han kunde konstatera att gästrikarna ställt upp för att rädda det nedläggningshotade Gävle Halmarathon. Efter att ha haft mellan 150 och 200 deltagare sedan starten 1982 nådde loppet en topp för fyra år sedan då det gällde som Veteran-SM. Men ifjol hade deltagarantalet sjunkit till hälften.
- Vi är tre småklubbar som arrangerar (Gävle GIK, IF Skade och Hemlingby LK). På ett möte efter fjolårsloppet röstade vi om det skulle bli några fler arrangemang. Ja-sidan vann med 7-3, men på villkoret att det skulle krävas minst 150 deltagare för att vi skulle fortsätta även efter 2002.

Tävlingsdöden har brett ut sig i Löpar-Sverige. För varje år blir arrangemangen färre. Om Gävle Halvmarathon lagts ner skulle nystartade Kungsholmen Halvmarathon blivit den enda halvmaran i hela östra och norra Svealand före Stockholm Marathon.
Ursprungligen var Gävle ett fulldistansmarathon. Numera kan man välja mellan ett eller två flacka varv runt norra och centrala Gävle. Snabbaste kvinnan på kvartsmaran var Stina Thunman, Sundsvalls FF. Med 39.46 var hon bara en och en halv minut efter förste killen.
Johan Dahl vann halvmaran för tredje året i rad. Efter en blixtrande inledning (9.22 vid tre kilometer) tappade han fart och på andra varvet fick han se upp för att inte bli upphunnen av brorsan Anders, som egentligen är fotbollspelare. I mål skilde det en dryg minut mellan bröderna.

Topp-tre Gävle Halvmarathon:

Män:
1. Johan Dahl, Högbo, 1.10.23
2. Anders Dahl, Högbo, 1.11.41
3. Anders Holmqvist, 1.12.18

Kvinnor:
1. Mimmi Andersson, Uppsala LK 1.34.22
2. Eva Annebrant, Högbo, 1.36.31
3. Linda Pettersson, Hemlingby, 1.44.23

Alla resultat bör komma upp under söndagen på Hemlingbys hemsida