Gebreselassies spurt guld värd även i halvmaraton

Etiopiern Haile Gebreselassie motsvarade favoritskapet när han på söndagen vann VM i halvmaraton. Med sin sedvanliga spurt snodde han titeln framför landsmannen Tesfaye Jifar. Med perfekta förhållande i engelska Bristol var Paula Radcliffe bara sekunder från nytt världsbästa för kvinnor.
Men en löpare var bedrövad efter loppet.

- Jag har aldrig brutit ett lopp förut, det hade varit illa om det varit ett vanligt individuellt lopp, men nu var det ju världsmästerskapen, kommenterade Alfred Shemweta som aldrig hade med täten att göra men som ändå var på väg ner mot svenskt årsbästa när det bara högg till i mellangärdet.
- Jag hade inte haft några problem under loppet men så krampade helt plötsligt hela magen. Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag kunde inte ta ett löpsteg utan fick försöka gå och jogga.
Efter att ha passerat 15 kilometer på goda 45.38, tvingades Alfred Shemweta bryta efter 17 kilometer.
Samtidigt började det bli dramatiskt i täten. Haile Gebreselassie som tidigare legat och avvaktat gick upp och kände på ledningen först när tätklungan brutits upp. Första gången han var uppe och drog var efter 19 kilometer och när han på upploppet fick slagläge så blev det en seger av känt Gebreselassie-märke. Den 28-årige legendaren spurtade ifrån landsmannen med Tesfaye Jifar till en seger med en sekund. 1.00.03 mot 1.00.04.
Bra tider för att vara ett mästerskap. Och ännu bättre i damklassen där engelskan Paula Radcliffe endast var fyra sekunder från världsbästanoteringen på distansen, mästarinna med 47 sekunders marginal med tiden 1.06.47.