Gebrselassie gör comeback

Fredagen den 26 november gör Haile Gebrselassie comeback. Han springer tillsammans med den evige kombattanten Paul Tergat tiokilometersloppet Nairobi Road Race för a Minefree World.

Namnet anger att här handlar det inte om pengar eller medaljer. Alla intäkter går Jaipur Foot Project som arbetar med att skänka proteser till alla som har skadat fötter och ben.
För både etiopiern Gebrselassie och kenyanen Tergat innebar OS en kraftig besvikelse. Den förstnämnde kom femma på 10 000 meter och Tergat tia på maran.
Haile hade i och för sig ont i sin vänstra hälsena.
- Hade hade handlat om vilket annat lopp som helst hade jag inte ställt upp.
Direkt efter Aten lät Gebrselassie operera hälsenan. Läkningen har gått snabbare än väntat och han är nu uppe i en timmes löpning om dagen. Han räknar med att kunna springa ett marathonlopp i april. Alternativen utgörs av London, Boston eller Rotterdam.
Haile debuterade i London förra året med 2.06.35, en tid som vilken annan löpare skulle vara nöjd med vid första försöket – utom Gebrselassie.
- Marathon vara svårare än vad jag föreställt mig.
Banlöpningen är ett avslutat kapitel för honom. Kenenisa Bekele är den nye kejsaren.
- Det finns fler än Bekele och dom är så bra att vi som är lite äldre inte har något annat val än att hjälpa dom så mycket vi kan.
Så i framtiden blir det asfalt för Gebrselassie - och ofta kommer Paul Tergat att vara en av motståndarna.