Gharib försvarade VM-titeln

Marockanen Jaouad Gharib försvarade sin världsmästartitel när han på lördagen vann maratonloppet i VM. Men mästaren stumnade på slutet och tappade nästan hela sitt försprång som han byggt upp på den fjärde milen. Med tiden 2.10.11 blev marginalen till tvåan Christopher Isegwe, Tanzania endast tio sekunder.

Christopher Isegwe gjorde sitt livs lopp och var bara 80 meter från segern. Fram till 29.e kilometern drog tanzaniern i tätklungan men kunde inte gå med när mästarren från Paris gjorde sitt ryck på den 29:e kilometern. En farthöjning som definitivt spräckte den 20 man stora klungan i täten. OS-mästaren, italienaren Stefano Baldini, försökte ta tygg på Gharib men fick problem med farten ganska snart och tvingades att stanna efter 32 kilometer och stretcha men bröt sedan loppet.
Under titen hade Gharib byggt upp sin ledning som vid 33 kilometer var 200 meter till närmast jagande Gudisa Shentama, Etiopien, och Toshinari Takoaka, Japan.
Christopher Isegwe tillhörde löparna som började sladda, men efter 35 kilometer började den kraftlöpande tanzaniern att plocka placeeringar och ta in sekunder på ledaren Gharib. På den 37:e kilometern jobbade sig Isegwe upp till andra plats och var 29 sekunder efter Gharib. Sedan krympte avståndet för varje kilometer. Vid 40 kilometer skiljde 21 sekunder - i mål 10 sekunder!

Den 33-årige världsmästaren Jaouad Gharib är den andre manlige maratonöparen som lyckats försvara VM-titeln. Spanjoren Abel Anton vann VM 1997 och 1999.
Jaouad Gharib vann i Paris 2003 på 2.08.31 och var tidigare i år tvåa i London Marathon på tiden 2.07.49. Personbästa på maraton är från London 2004.
I OS 2004 blev Gharib elva på 2.15.12.
Den 1.76 långe marockanen debuterade som maratonlöpare i Rotterdam 2003. Innan dess har hade han en karriär som ban- och terränglöparen men inga stora titlar.

En temperatur på 22 grader kombinerat med hög luffuktighet gjorde att loppet blev tufft för många llöpare. Av de 95 startande löparna fullföljde 61. Blamd dem som bröt var finländske hoppet Janne Holmén. Holmén hängde med i huvudklungan första milen, passerade halvmaran på 1.05.45, men bröt efter 30 km. De två andr finländska löparna, Francis Kirwa och Yrjö Pesonen belv 39:a respektive 53:a.