Grattis Marie, Årets löpare igen!

Marie Söderström-Lundberg har av Marathon.se utsetts till Årets Löpare 2002. Marie får utmärkelsen, som går till årets bästa svenska medel- eller långdistanslöpare, för den överraskande sjundeplatsen i maraton vid årets friidrotts-EM.

EM-loppet avgjordes inför entusiastiska åskådare på en fyravarvs-bana i centrala München. Marie öppnade som vanligt försiktigt och låg på 14:e plats efter 5 km. Sedan avancerade hon stadigt genom fältet och slutade på en meriterande sjunde plats med 2.36.13.
Det är den bästa svenska placeringen i maraton vid ett internationellt
mästerskap sedan Kjell-Erik Ståhl var fyra i VM i Helsingfors 1983.
- Jag är mycket glad över att jag fick en så bra placering i EM. Det var kanske inte mitt livs bästa lopp, men det är min största framgång hittills, kommenterar Marie.
Efter nyår börjar hårdsatsningen för den kommande säsongen där VM i Paris i slutet av augusti och Stockholm Marathon den 14 juni är de stora målen.
Under november och december har Marie tagit det lugnt med träningen och nöjt sig med ett distanspass per dag. Från och med nästa vecka börjar hon träna för fullt igen vilket betyder två pass om dagen.
För att hinna med familjen och arbetet som veterinärassistent avverkar Marie ett par gånger i veckan dagens första träningspass redan klockan halv fem på morgonen. Det finns knappast någon annan svensk friidrottare av internationell klass som har samma träningstider som Marie Söderström-Lundberg.
- Skönt att klara av det första passet innan de andra i familjen har vaknat, säger Marie, som har sällskap av sina två hundar under denna morgonträning.
Marie ändrar träningen lite inför den kommande säsongen med sikte på att förbättra snabbheten. Under våren räknar hon med att springa ett par 10000-neterslopp på bana. Den första tävlingen 2003 blir Europacupen i terränglöpning för klubblag som avgörs i södra Spanien den 2 februari.
De senaste åren har Marie Söderström-Lundberg vunnit inte mindre än 17 SM-guld. 1999 kom hon på 18:e plats vid VM-loppet i Sevilla. 2001 blev det en 24:e plats i VM i Edmunton.
Marie, som bor i Linköping men tävlar för Stockholms-klubben Hässelby, har tidigare i år blivit utsedd till årets idrottskvinna i Linköping.
Tennisstjärnan Thomas Johansson, som vann Australiensiska mästerskapen, korades samtidigt till stadens bäste idrottsman.

Marathon.se har utsett Årets Löpare sedan 1996. Hittills är det endast
kvinnor som belönats:
1996 - Sara Wedlund.
1997 - Malin Ewerlöf
1998 - Malin Ewerlöf
1999 - Marie Söderström-Lundberg
2000 - Marie Söderström-Lundberg
2001 - Marie Söderström-Lundberg
2002 - Marie Söderström-Lundberg

Läs referatet från Maries bästa lopp.