hälsolarm

fdas

Dagens Nyheter, TV1 och TV4 har idag reportage om dopingklassade substanser i sporttillskott. Ingen av produkterna som nämns i reportagen säljs av Svensk Egenvårds medlemsföretag. De redovisade preparaten är inköpta via Internet och inte i någon av
hälsobranschens certifierade butiker.

- Svensk Egenvård välkomnar ett ökat intresse för substanser som ingår i olika typer av kosttillskott. Att produkter testas och granskas på olika sätt, det är bra inte bara för den enskilda slutkonsumenten utan för hela branschen, säger Ingrid Atteryd, vd för Svensk Egenvård.

Medlemmarna i Svensk Egenvård har ett egenåtgärdsprogram för kvalitetssäkring av livsmedel och kosttillskott, sk. Produktkontrollen. Produktkontrollen utförs externt av Lantmännen Analycen och omfattar bland annat toxikologitester och granskning av förpackningstexter. Sporttillskott har ett utökat analyspaket. Laboratoriet har till uppgift att söka efter anabola steroider, liknande substanser och läkemedelssubstanser.

- Här stickprovskontrolleras nya produkter så att de följer Livsmedelsverkets och Läkemedelsverkets regler. Produktkontrollen ställer mycket höga krav, ofta strängare än vad myndigheterna kräver, säger Ingrid Atteryd. Hon fortsätter, produkter som är godkända redovisas på vår hemsida. Vi har sett den kraftigt ökade näthandel och har därför redan initierat ett projekt som ska syfta till att vidareutveckla vår kvalitetssäkring så att godkända produkter även kan markeras på produkten med syfte att hjälpa konsumenten att skilja mellan seriösa och oseriösa marknadsaktörer.

De godkända produkterna säljs i de av hälsobranschen cirka 300 certifierade hälsobutikerna, i dagligvaruhandeln och på apotek. Svensk Egenvårds förhoppning är att konsumenter inom en snar framtid tryggt ska kunna handla hos serösa näthandlare.

- Vi har förmodligen medlemsföretag som även säljer sina produkter via nätet. Men jag vill råda konsumenter som handlar via internet att vara försiktiga och verkligen undersöka om produkten är godkänd, säger Ingrid Atteryd.

Svensk Egenvård är en branschförening som organiserar 75 procent av leverantörerna av naturliga egenvårdsprodukter som växtbaserade läkemedel, kosttillskott, hälsolivsmedel och hudvårdsprodukter.