Här får Nyberg kämpa för guldet

Claes Nyberg och Mustafa Mohamed utkämpade den tuffaste duellen på flera år i terräng-SM när årets mästerskap genomfördes på en blöt och tungsprungen bana i Filipstad.

Båda är något av terrängspecialister. Claes har tagit EM-silver i terränglöpning. Mustafa har vunnit EM-medalj i juniorklassen.
De två följdes åt under hela loppet när herrarnas korta bana (4 km) avgjordes. På de leriga upploppet visade Claes att han var den starkaste av de två och spurtade till en knapp seger.
- Det jämnaste SM-lopp på 4 km som jag sprungit, kommenterade Claes Nyberg, som dominerat denna distans vid SM i flera år.
Malin Öhrn från Växjö motsvarade favoritskapet på damernas 4 km. Fjolårets svenska mästarinna på 5 000 meter tog kommandot på det andra 2 km-varvet och vann med 18 sekunders marginal till Johanna Nilsson från Högby som på lördagen tog hem SM-guld i juniorklassen.
På den blöta och kuperade banan vid Kalhyttans skidstadion utanför Filipstad blev de längre SM-klasserna verkligt krävande.
Maratonlöparen Marie Söderström-Lundberg vann som väntat damernas 8 km och säkrade samtidigt Hässelbys 100:e SM-guld på seniorsidan. Hon tog ledningen redan i den första backen efter 600 meter och vann sedan ohotad sitt tredje SM-guld på 8 km terräng.
- Skönt med ett positivt formbesked, tyckte Marie, som springer VM i halv maraton i Bryssel nästa helg.
Marie avverkade den första halvan av sitt lopp på 14.28 vilket givit en silvermedalj på den distansen.
- Jag tycker att jag kan hålla mitt löpsteg bra trots att det var blött och lerigt på stora delar av banan, kommenterade Marie, som var 36 sekunder före Catarina Asph från Mora.

Erik Sjöqvist var starkast på herrarnas 12 km och kunde springa hem sitt första SM-guld i terränglöpning. Han var trea för två år sedan. Sjöqvist, som klart vann Påsksmällen för fyra veckor sedan, tog ledningen på det tredje varvet och ökade sedan sakta med säkert försprånget. I mål van han elva sekunder före Magnus Bergman som även han tävlar för Enhörna.
Erik Sjöqvist var division VII-spelare i fotboll innan han för några år sedan av en slump upptäcktes som stor löpartalang under Midnattsloppet.
Han fick stora delar av förra säsongen spolierad av skador, men är nu tillbaka mer vältränad än någonsin.
- Erik har aldrig varit bättre än vad han är just nu, kommenterade Enhörna-tränaren Hasse Nilsson.