Här finns marorna i vinter

Maratonlöpning är en året-runt idrott numera. En del springer maror utomlands under den mörka årstiden, men här hemma ordnas också lopp av entusaiaster.
K-G Nyström från Trollhättan med mer än 500 maratonlopp har koll på loppen. Här berättar han mer om svenska maror under den mörka årstiden.

Det var en gång i marathonlöpningens startfas, då det var svårt att överhuvudtaget hitta ett marathonlopp i Sverige - vilken månad som helst. Sedan kom boomen under början av 80-talet.
Fortfarande var det dock tomt på maror under den kallaste årstiden. Det fanns Vintermaran, som hamnade där vi hade bästa svenska långlöparklubben, vilket under 80-talet betydde 08-området.
Under senare år har vi varit ända uppe i Luleå, för att numera ha Kvarnsveden utanför Borlänge som prenumerant. Just nästa år blir det dock Strömsund i Jämtland, därefter tillbaks till Kvarnsveden.
Vårsäsongen inleddes under ett antal år av Vällingby – en 08-förort.

1994, så dök det upp ett marathonlopp i Trollhättan i slutet av januari. Sedan tillkom ”Kiel”, dit som mest 175 hugade åkte i slutet av februari med färjan från Göteborg, sprang en vändpunktsbanan från Färjeterminalen och sedan hem igen. Denna gick under tillnamnet ”socialmaran”, vilket tillmäle de flesta vintermaror kunde ha. Nästan alla kände alla eller åtminstone några, och det har alltid varit ett fantastiskt gott "tjöt" under dessa.
Vilket också skulle kunna sägas om alla dessa mindre maror.
Nåväl, Trollhättan försvann, men Jakobsberg (januari) tillkom. Vi fick Arvika (januari). Kållered (början av mars). På andra sidan årsskiftet tillkom Trollhättan (november), Bovallstrand runt lusse.

Och vad finns kvar 2004-2005?
Kvarnsveden gick den 7:e november,
Bovallstrand går att springa den 11:e december, alltså på lördag.
Sedan blir det stopp ända fram till Vällingby, i månadsskiftet mars – april.
Vi kan kanske räkna in Mariehamn på Åland i januari. Vädret kan ju knappast bli sämre än vid premiären tidigt i år, så grip tillfället.

Går vi utanför landet, men stannar i Norden finns det dock möjligheter:
Gå till www.marathon.se/kgnystrom
I vänster kolumn, öppna Calenders och tryck Norden.
K-G Nyström