Hårda Buud i nollföre

Vintern hälsade på i huvudstaden lagom till tävlingen som en gång hette Snömilen. Det var också lite puder på marken i Lill-Jansskogen intill Stockholms Stadion när uppemot 350 löpare gav sig iväg under nya namnet Tömilen.

Alla bilder: Thomas Windestam

Men någon riktig tö var det väl inte tal om. Solen kämpade slött bland molnen och fick aldrig temperaturen att stiga över nollstrecket. Det ingjöt farhågor om att det skulle bli snorhalt, men med hjälp av sand och salt lyckades löparna hålla sig på benen runt den klart backiga och ibland tvära femkilometersbanan.

Enhörnalöparna visade upp sina gulsvarta linnen redan i Snöfemman, motionsloppet över ett varv som kom att domineras av unga löpare. Kvickast utav dem var 17-årige Oliver Hoffman som med 17.28 var 20 sekunder före Kungsängens Peter Ngarariga och ytterligare en tonåring från Enhörna, Sebastian Kallio. Blott 13-åringa Frida Friström var snabbast bland tjejerna. Frida förvaltar familjetraditionerna väl. Mamma Kajsa har placerat sig långt fram åtskilliga gånger under Snömilens 15-åriga historia.

När huvudklassen över en mil sköt iväg var det ytterligare en kille från Enhörna som tog täten, Linus Nilsson. Den ende som kunde följa var Moras Jonas Buud. Men det skapades genast en lucka på tio meter mellan dem. Det avståndet höll i sig under hela det första varvet. Men i nedförsbacken ner till Ugglevikskällan kom Jonas ikapp. Buud visade i somras när han vann Swiss Alpine Marathon att nedförsbackar är hans styrka. Under det andra varvet var det hans tur att skaffa sig en liten lucka till Linus. Den scenförändringen stod sig ända in i mål, där Buud var fem sekunder före Nilsson.

Enhörnas framgångar var inte slut med det. För i damklassen var Hanna Jonson helt suverän. Hon hade bara sex killar före sig i mål och en marginal på över två minuter bakåt till Petra Kindlund och Catarina Sundelöf, blivande klubbkamrater i Huddinge som slogs om andraplatsen. Till helgen åker Hanna och Linus till Italien tillsammans med klubbens nestor Magnus Bergman för att springa en snabb halvmara vid Gardasjön.

Toppresultat Tömilen
Män 10km
1. Jonas Buud, Mora, 33.18
2. Linus Nilsson, Enhörna, 33.23
3. Dan Engberg, Järla, 36.31

Kvinnor 10km
1. Hanna Jonson, Enhörna, 38.03
2. Petra Kindlund, Falun, 40.19
3. Catarina Sundelöf, Södertälje, 40.33