Härligt löparväder på Spring Cross

På lördagen genomfördes den andra upplagan av terrängloppet Spring Cross på Norra Djurgården i Stockholm. Närmare 3500 personer utnyttjade det nära nog perfekta vädret till att gå eller spring 6 eller 12 km.

För första gången så arrangerades nu ett långloppsevenemang med löpning och gång samtidigt. Det gemensamma start- och målområdet vid Universitetet är idealiskt och det var gott om folk på gräsmattorna från tiotiden på förmiddagen fram till klockan tre.
Löparna kunde välja på ett eller två varv på 6 km-slingan och det var separata starter för män respektive kvinnor.
– Totalt startade 2237 löpare varav 41 procent är tjejer. Det här är ett terränglopp som vänder sig till de löpare som är lite mer tränade så vi är nöjda med antalet deltagare, säger Anders Olsson i arrangörsstaben.
På herrsidan är 12 km-banan den populäraste – där startade drygt 800 mot 250 på halva distansen. På damsidan är det jämnare. Totalt kom 738 tjejer till start och där är det lite fler som väljer 6 km än dubbla sträckan.

Medaljtiden en sporre
På 12 km finns medaljtider uppsatta. För tjejerna gäller 70 minuter och det klarade 155 stycken. Herrtiden att slå är lite tuffare – 60 minuter – och det klarade 253 stycken, alltså var tredje man mot varannan på damsidan.
Let’s Walk var nu med för första gången och samlade 1340 startande på de två sträckorna 5,6 och 12,6 km. Av dessa klarade ungefär 250 medaljtiden 1.55.
Spring Cross löps på samma plats där Sveriges första terränglopp arrangerades för över hundra år sedan. 1901 hade Sleipners Terräng premiär och var under nästan hela 1900-talet ett av de viktigaste terrängloppen i Sverige.
Spring Cross är ett terränglopp som vänder sig till alla motionärer som vill ha en lite tuffare utmaning. Men tävlingen har också elitinslag. Årets segrare blev Mats Granström och Lena Nilsson på 6 km och Jonas Larm och Seeta Dageryd på 12 km.