Heja på Mustafa i maratondebuten!

På söndag den 27 februari gör Mustafa Mohamed maratondebut. Platsen är Sevilla och det är en sedan länge emotsedd debut den dubble Lidingölopps- och Göteborgsvarvetvinnaren gör. Vill du skicka en hälsning till Musse, så gör det här nedan!

Mustafa har tränat i Sydafrika en stor del av vintern men befinner sig nu i Portugal de sista dagarna före loppet. Hur har då förberedelserna gått? Vi frågade hans tränare Ulf Friberg:
– Han har känt sig lite tung på slutet men å andra sidan så är det först sista veckan som vi lättat på träningen. Fram till förra veckan har han legat på 18–20 mil. I torsdags sprang han 3x3 km och i lördags 15x400 m. Sista långpasset över 30 km körde han i Sydafrika för tre veckor sedan och har därefter som längst sprungit två mil.
Idag onsdag vilar ”Musse” helt, på torsdag springer han 10–15 km distans och på fredag blir det ett eller två distanspass beroende på hur kroppen känns. Dagen före loppet springer han en mil med några inlagda fartökningar.
– Förberedelserna har gått som planerat och inga skador eller förkylningar har dykt upp – ännu så länge, säger Ulf som också berättar att Mustafa har kört tre riktiga långpass över 30 kilometer.

”Ta det lugnt första milen”
Vilken taktik ska man då ha när man springer sträckan för första gången? Vi frågade förre långdistansaren Claes Nyberg och han ger följande råd till Mustafa:
– Det är bra att ta det lugnt första milen, dricka hela tiden och göra en säker första halva eftersom det är debut på sträckan för honom. Mustafa har en fallenhet för de långa sträckorna och är dessutom i riktigt bra form. Han brukar också vara bra på att gå ut lugnt vilket vi sett i både Lidingöloppet och Göteborgsvarvet.
En som också debuterar på fulla sträckan på söndag är Rånäs-löparen Helena Olofsson som i somras bland annat blev fyra på halvmaraton-SM och har ett personligt rekord på 1.18.15 från 2003. Även Lena Gavelin hade planerat att göra comeback på sträckan men har drabbats av en skada.
Har du något råd eller lyckönskning du vill dela med dig av till Mustafa och Helena så kan du framföra den här!