Henrik snabbast på Billingen

Det blev bra tider när den 40:e upplagan av Billingehusloppet i Skövde avgjordes på söndagen. Henrik Ahnström vann det manliga 10,5 km-loppet och Karin Sennvall damernas 5 km. Dessa är tillsammans med tvåorna Oskar Käck och Susanna Damm klara för terräng-NM om två veckor.

Det var riktigt bra förhållanden på Billingen med 13 grader och solglimtar. I det manliga loppet var Oskar Käck och Henrik Ahnström snabbt längst där framme. Envarvsbanan är ordentligt kuperad och vid 6 km stiger banan med 80 höjdmeter utspritt på ett 400 m-parti. Backen avslutas med ett bergspris som Oskar vann med tre sekunder till godo på Henrik.
I Volvo-backen efter sju kilometer ryckte Henrik och kunde till slut vinna med fyra sekunder sedan han slagit av på farten när han tog emot kransen. Trea blev Lars Johansson efter ett riktigt bra lopp och fyra Kristian Algers.
Henriks segertid blev 32.25 och de fyra första tog sig alla under 34 minuter vilket hör till ovanligheterna i detta tuffa lopp. Förra året vann Erik Sjöqvist på banrekordet 31.51.
Henrik, som tillbringat de senaste åren i USA, har efter skadeproblem under sommaren tränat i sju veckor och siktar närmast in sig på testloppet till Japan-stafetten som går nu på söndag. Därefter väntar terräng-NM och förhoppningsvis också terräng-EM i holländska Tilburg den 11 december som är hans huvudmål för hösten.
I damklassen var Karin Sennvall överlägsen och var 17 sekunder före tvåan Susanna Damm. Tävlingen fungerade som observationslopp och de två främsta i herr- respektive damklassen är klara för terräng-NM i finska Fredrikshamn den 12 november.
I NM startar varje nation med max sex deltagare i varje klass. Resterande löpare tas ut inom kort.

Mer kuperat än Lidingöloppet
Billingehusloppet startade redan 1966 – året efter Lidingöloppet – och tillhör de verkliga klassikerna. I början var det 30 km som gällde men sedan länge är det 10,5 som är huvudsträcka. Loppet har start och mål på Skidstadion och Oskar Käck menar att kuperingen är tuffare än Lidingöloppet.
– Vi hade totalt 1100 deltagare och det är där vi legat de senaste åren. Deltagarrekordet är 2400 och sattes för 15 år sedan, berättar Anders Petersson i arrangerande IFK Skövde Skidklubb