Höioms bana inget för rekord

Några rekord kan inte noteras på den snabba banan i Giuseppe Verdi Marathon. För mycket nerförsbacke är anledningen, och Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) är tydlig i sin regelskrivning.

Skillnaden mellan start och målpunkten får vara högst en promille för att IAAF ska godkänna rekord i landsvägslöpning. För ett millopp innebär det 10 meters skillnad och för ett maratonlopp 42,2 meters differens mellan start- och målpunkt.
Officella rekord noteras numera i landsvägslöpning och imaratonlöpnng. För att kunna jämföra prestationerna mellan olika banor finns det ett omfattande regelverk. Höjdskillnaden mellan start och och mål är en del som regleras. En annan viktig detalj är att banan har mätts enligt IAAFs reglemente. Det finns även en regel som säger att start och målpunkt får ligga högst 50 procent av sträckan ifrån varandra, en regel för att man inte ska lägga en bana med bara medvind.

Regeln om höjdskillnaden behöver naturligtvis inte tillämpas på rundbanor eller vändpunktsbanor. Däremot när det gäller punkt till punkt-banor, alltså där man springer från en punkt till en annan, är reglerna tydliga. Anledningen är att löparna har stor hjälp av nerförsbacke.

I Giuseppe Verdi Marathon är det en rejäl nerförsbacken första milen som ger löparna extra fart. Totalt är det 108 meter nerför mellan start och mål. Det är som att under Stockholm Marathon slippa springa uppför Västerbron men springa nerför den tre gånger.
Men även om banan i Italien är extrem är det många andra betydligt mer kända banor som inte klarar kraven. Klassiska Boston Marathon är en sådan bana. Av de drygt 30 maratonloppen i Sverige är det endast Säffle Marathon och Vindelälvsloppets marathon som avgörs på punkt till punkt-banor, men ingen av dem har otillåten höjdskilnad.

I Marathon.se:s svenska maratonstatistik finns det flera resultat noterade i banor med mycket nerförsbacke. Sverige-fyran Anders Szalkais persobästa 2.12.47 från Austin Marathon är noterat på en bana som har 120 meter i skillnad mellan start och målpunkt. Sverige-tolvan Peter Fredriksson har sitt personbästa från Boston.

Det finns dock många fler resulatat att studera kritiskt när man läser maratonstatistiken. Banmätningen har först under de senaste 10-15 åren standardiserats och till och med resultat på VM har gjorts på för korta banor.