Japans första maratonguld

Naoko Takahashi motsvarade de högt ställda förväntningarna och blev den första japanska som lyckats vinna ett OS-guld i maratonlöpning. 28-åriga Takahashi har siktat in sig på den här loppet ända sedan hon 1998 vann de asiatiska mästerskapen i drygt 30 graders värme med en marginal på smått otroliga 13 minuter.

Nu tog den 163 cm långa japanskan kommandot i OS-maran efter 18 km. Tätklungan som då bestod av drygt 20 löpare splittrades och tio kilometer senare var det endast Lida Simon från Rumänien som orkade följa Takahashi.
Under den tuffa kuperade slutmilen var Takahashi starkast. Hon fick en lucka till Simon efter 34 km. Avståndet var dock aldrig större än 18 sekunder. Under den avslutande kilometern tittade Takahashi oroligt bakåt ett par gånger för att kontrollera hur stort försprånget var. Hon lyckades hålla undan och vann med nio sekunders marginal.
Hon sprang sedan ett bejublat ärevarv inför 80000 åskådare i Sydneys Olympiastadion. Längs banan fanns ytterligare c:a 400000 åskådare.
Segertiden blev 2.23.13 vilket är nytt olympiskt rekord. Det är en imponerande tid med tanke på att OS-banan i Sydney inte är speciellt snabb, med tanke att temperaturen i slutet av loppet steg till drygt 20 grader och med tanke på att detta var ett lopp med enbart kvinnliga deltagare.
Takahashi debuterade som maratonlöpare för två år sedan då hon först satte japanskt rekord med 2.25.48 och sedan vann de asiatiska mästerskapen i extrem värme på mycket imponerande 2.21.47 - kanske den bästa kvinnliga maratonprestationen någonsin.
Hon missade VM i fjol p.g.a. skada. Takahashi är världsetta i år med 2.22.19 från segern i Nagoya Marathon i mars.
Japan har tidigare under de Olympiska Spelen i Sydney vinnit fyra OS-guld i judo, men denna seger rankas högre i hemma Japan där långlöpning har högt anseende.
De japanesiska löparna har fröberett sig noga inför OS. Under de tre senaste åren har de vid flera tillfällen varit långa perioder i Sydney och tränat för att lära känna maratonbanan.
Mästerskapsspecialisten Lidia Simon följde upp sina VM-brons från 1997 och 1999 med ett OS-silver.
Joyce Chepchumpa från Kenya, som vann både London Marathon och Chicago Marathon i fjol, slutade på tredje plats med 2.24.45.
Det betyder att Kenya, som noterat tjogtals segrar i olika maratonlopp världen över med stora prispengar, fortfarande inte har lyckats vinna ett OS-guld i maratonlöpning vare sig för damer eller för herrar.
Världsrekordhållerskan Tegla Loroupe från Kenya, som var favorit i loppet tillsammans med Takahashi, fick problem redan efter drygt 10 km. Vid 15 km låg hon på 26:e plats, 40 sekunder efter täten. Loroupe avancerade sedan och slutade på tolfte plats med 2.29.44. Loroupe hade hoppats på en historisk dubbel genom att vinna OS-guld på både maraton och 10 000 meter här i Sydney.