Jonas ångrar snabbaste loppet

En ende svensk lyckades i år med att springa en mil på asfalt under en halvtimme. Dagen innan den svenska eliten gjorde upp om en landslagsplats till Finnkampen på Midnattsloppet tog Jonas Andersson bilen de knappa tio milen från Oskarshamn till Vetlanda.

Högbylöparen Jonas Andersson hade vunnit VP-milen de två senaste åren. Första gången med en halv minut och den andra med två minuter. Han visste att nu skulle det gå ännu fortare
– Den stora grejen i år är att jag har slutat festa. Förr gjorde det varje onsdag, fredag och lördag. Jag kunde inte begripa att någon kunde vara så dum att ha lopp på helgerna!
– Men jag har fyllt 30 och kan inte hålla på så där längre.
Det stora loppet den helgen, den tredje i augusti var Midnattsloppet på Söder i Stockholm. 17 000 motionärer hade sällskap av stora delar av den svenska eliten eftersom landslagsledningen aviserat att åtråvärda platser till 10 000 meter på Finnkampen stod på spel. Jonas hade slutat fyra på SM-loppet över samma sträcka och fått reda på att det inte var lönt att ta sig upp till Stockholm.
– Jag orkade inte åka 35 mil för att springa i en halvtimme och sen tillbaka, säger Jonas.
– Men jag kan säga så här efteråt att jag ångrade mig att jag inte gjorde det. Jag tänkte egentligen bara springa VP-milen som ett hårdare träningspass, men det gick så bra att det var bara att flyta in.
Jonas kom i mål på 29.49 med nästan sex minuters marginal till tvåan! Det är ändå en dryg minut från banrekordet på den erkänt snabba banan. 50 löpare har sprungit under 32 minuter på 15 år.
– Den är inte jättelätt. Det går lite upp och ner, fast förstås inte som Lidingöloppet! Jag var i väldigt bra form.
Jonas avverkar inte så många millopp. Det blir i regel VP-milen och Eksjö Stadslopp. Han vill inte lägga ner en hel helg på att ta sig till något avlägset lopp. Nästa år blir det definitivt Midnattsloppet. Han tycker att de flesta arrangörer sköter sig.
– De brukar kunna sina grejer. Jag brukar inte ha några större förväntningar. Jag springer ju längst fram med en cykel eller ledarbil som visar vägen. Jag vet inte om det funkar för de längre bak.
– Milen är min favoritdistans, att det är kontrollmätt är en stor del. Men jag struntar i km-skyltarna. De kanske sitter fel och jag blir bara trött av att kolla på klockan.
Vad kan man göra då för att höja statusen på långloppen?
– Ett formellt gatlopp-SM skulle vara ett lyft med många fler löpare. Nu finns det ju rekord på gata.
– Vad säger du om någon form av tävlingsserie, ett Grand Prix med de största loppen?
– Absolut. En sån grej skulle vara lockande.