Karlsson oväntad maratonsegrare på Öland

21-årige Gustaf Karlsson vann överraskande Ölands Marathon på lördagen på personliga rekordet 2.48.45. Detta efter en lugn start där han sedan avgjorde på det tredje och sista varvet.

Högby IF arrangerade Ölands Marathon för tolfte gången och mannen som tog ledningen var loppets grundare och tävlingsledare Calle Nilsson! Calle blev dock infångad av förhandsfavoriten Mikael Palmgren, örebroaren Sören Forsberg och Gustaf Karlsson på det andra. På det tredje och sista varvet var Gustaf starkast och vann på personliga rekordet 2.48.45 – knappt två minuter före Mikael.
Calle föll tillbaka till femte plats men tog sig under timmen i sitt första maratonlopp på nästan tio år.
Gustaf har tidigare sprungit så kallat terrängmaraton och är inte ovan vid sträckan utan mer vid asfalt.
I damklassen var Ulrika Tyrén från Jönköping snabbast med 3.23.16 och hade med det 18 minuters marginal till tvåan Kerstin Sandh från Växjö.
Det regnade ordentligt på eftermiddagen men till starten kl 17 var det uppehåll och löparna slapp regnet helt. Mulet och 18–20 grader var helt ok väderförhållanden. Banan består av en åtta som löps tre varv. Varje varv är 13,3 km och loppet avslutas sedan med en 2 km-slinga.
Årets lopp samlade knappt 70 löpare vilket är lite mer än förra året.
– Vi har löpare från hela landet som kombinerar semestern med att springa Ölands Marathon. Nu när deltagarantalet ökar ytterligare så kör vi nästa år igen, förklarade tävlingsledaren Calle Nilsson som nu sprang loppet för första gången.